Satu Männistö

Satu Männistö

Syntymävuosi: 1965
Virkanimike: Tutkimuspäällikkö
Puh: 029 524 8594
Sähköposti: [email protected]

Tutkin ja seuraan väestön ravitsemusta ja terveyttä. Olen kiinnostunut lihavuuden ja syövän, mutta myös sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen syistä ja ehkäisystä. THL:n laajat väestötutkimukset (mm. FinTerveys 2017, FINRISKI/FinRavinto, DILGOM 2007/2014, Terveys 2000/2011) ovat tärkeä perusta niin omalle tutkimukselleni kuin kotimaiselle ja ulkomaiselle yhteistyölle.

Lihavuus on yksi tärkeimpiä kansanterveyteen liittyvistä tekijöistä. Ryhmäni on tutkinut mm. lihavuuden yhteyksiä ruokavalion kokonaislaatuun (ravitsemusindeksit), hiilihydraattien laatuun ja määrään, kronotyyppeihin ja energian saannin ajoittumiseen sekä biomarkkereihin, perimään ja sairauksiin. Uudet laajat metabolomiikka- ja mikrobiomiaineistomme avaavat tutkimukselle aivan uusia suuntia.

Aloitin urani syöpätutkijana, ja tutkimusalue on edelleen minulle tärkeä. Työskentelin väitöksen jälkeen Harvardin yliopistossa Bostonissa. Työ jatkuu Harvard Cancer Pooling Projektissa, joka on maailman suurin ravintoa ja syövän riskiä tutkiva hanke (yli 2,5 milj. tutkittavaa). SETTI-Syövänehkäisytutkimus on THL:n ja Yhdysvaltojen kansallisen syöpäinstituutin (NCI) yhteistyöprojekti. METCA - syövän syyt ja syöpätaakka on uusi yhteistyö Suomen syöpärekisterin ja Helsingin yliopiston kanssa.  

Olen kokenut ravitsemusmenetelmien osaaja. Kehittämääni aikuisten frekvenssityyppistä ruoankäyttölomaketta päivitetään ja ylläpidetään ryhmässäni. Lomaketta käytetään useissa epidemiologisissa tutkimuksissa. THL ylläpitää myös kansallista Fineli-elintarviketietopankkia.
 
Tutkijana minua innostaa työn merkityksellisyys, uusien asioiden oppiminen ja tutkimusyhteistyö. Asiantuntijana iloitsen siitä, kun tuloksiamme hyödynnetään ravitsemus - ja terveyspolitiikassa sekä käytännön toimissa terveyden edistämiseksi.

Asiantuntemus

  • Suomalaisten aikuisten ravitsemuksen ja terveyden tutkimus ja seuranta
  • Ravitsemusepidemiologinen tutkimus
  • Kansansairaudet ja niiden riskitekijät (esim. syöpä, lihavuus)
  • Ravitsemus- ja terveyspolitiikka (esim. ravitsemussuositukset)
  • Ravitsemusmenetelmät

Koulutus

  • 2017-2018, JET johtamisen erikoisammattitutkinto, Omnia-koulutus
  • 2004-2005, Yliopistopedagogiikka, Helsingin yliopisto
  • 2003, Ravitsemustieteen dosentti, Helsingin yliopisto
  • 1999, Elintarviketieteiden tohtori, Helsingin yliopisto

Työkokemus

  • 2015-, Tutkimuspäällikkö, Kansanterveyden edistäminen, THL
  • 2010-2015, Akatemiatutkija, Suomen Akatemia, Kansantautien epidemiologia ja ehkäisy, THL
  • 2006, Visiting Scientist (3 kk), Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, USA
  • 2000-2001, Visiting Scholar (12 kk), Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, USA
  • 2000-2010, Erikoistutkija, eri yksiköt, THL ja KTL
  • 1992-2000, Tutkija, Ravitsemusosasto, KTL

Käynnissä olevat projektit

  • FinTerveys 2017
  • FINRISKI/FinRavinto
  • DILGOM (DIetary, Lifestyle, and Genetic determinants of Obesity and Metabolic syndrome) 2007/2014
  • Terveys 2000/2011
  • SETTI Syövänehkäisytutkimus
  • Harvard Cancer Pooling Project
  • METCA - Syövän syyt ja syöpätaakka
  • Asiantuntijana monissa muissa kotimaisissa ja kansainvälisissä projekteissa

Edustukset

  • Kansallinen lihavuuden ehkäisyn asiantuntijaryhmä, THL, 2019-
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Maa- ja metsätalousministeriö, 2018-
  • Käypä hoito (lihavuus), Duodecim, 2018-
  • Kansallisen elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelin ohjausryhmä, THL, 2018-
  • Sydänliiton ravitsemuksen asiantuntijaryhmä 2008-
  • Syöpäsäätiön apurahatoimikunta (kliininen ja epidemiologinen tutkimus), 2015-2018
  • THL Biopankin tieteellinen ohjausryhmä, THL, 2015-2018
  • Kansallinen syöpäseulonnan asiantuntijaryhmä, Sosiaali- ja terveysministeriö, 2014-2016
  • Kansallinen lihavuusohjelma, THL, 2012-2018
  • VIKSU-tiedekilpailun arviointi, Suomen Akatemia, 2011 
  • Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen hallitus, 2007-2011
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositustyöryhmät (esim. juomasuositukset, ikäihmisten ravitsemussuositukset), 2007-2009
  • Bolus-lehden toimituskunta, Ravitsemusterapeuttien yhdistys, 2005-2008
  • Ravitsemuksen asiantuntijaryhmä, Vanhustyön keskusliitto, 2005-2008
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Maa- ja metsätalousministeriö, 1999-2011

Julkaisuja

330 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia 
90 muuta julkaisua (tutkimusraportit, kirjan kappaleet, lehtiartikkelit)
PubMed, Google Scholar: Satu Männistö

Väitöskirja

Männistö S. Diet, body size, and risk of breast cancer - A case-control study. Publications of the National Public Health Institute A17/1999. Hakapaino Oy: Helsinki, 1999.

Kansainvälinen osallistuminen

  • Pohjoismaisten ravitsemussuositusten päivitystyön (NNR6) ohjausryhmä , Maa- ja metsätalousministeriö/Nordic Council of Ministers, 2019-
  • WHO HEN Europe asiantuntija-arvio. Raportti: What (sub-)national interventions and policies based on Mediterranean and Nordic diets are recommended or implemented in the WHO European Region, and is there evidence of effectiveness in reducing non-communicable diseases?, 2018
  • Journal Board of Public Health Nutrition, 2011-2012 
  • Pohjoismaisten ravitsemussuositusten (NNR5) asiantuntija-arvio (alkoholi), 2011
  • European Salt Action Network, the EU region of the WHO, 2010-
  • Kansainvälinen tutkimusyhteistyö