Heli Tapanainen
Virkanimike: Tilastoasiantuntija, tiimipäällikkö
Puh: 029 524 8630
Sähköposti: [email protected]
Tutkin suomalaisten ravitsemusta yhdessä ravitsemustutkijoiden kanssa. Olen ollut mukana monien FinRavinto-tutkimusten suunnittelussa ja toteutuksessa ja vastannut pääosin tutkimusten analysoinnista. Ruoankäytön ja ravintoaineiden saantilaskennan erityishaasteet ovat tulleet tutuiksi osana työtäni aineistojen hallinnan parissa.
Työssäni pyrin edistämään saatujen tutkimustulosten ja aineistojen mahdollisimman laajaa käyttöä. Kiinnostuksen kohteitani ovat erilaiset ravitsemusaineistojen analysointimenetelmät, kuten esimerkiksi tavanomaisen saannin mallinnus. Olen kiinnostunut myös siitä, miten tutkimustulokset voidaan esittää mahdollisimman ymmärrettävässä ja yksinkertaisessa muodossa.
Hienointa työssäni on nähdä, miten tutkimustuloksia hyödynnetään käytännössä. Olemme mallintaneet elintarvikkeiden täydennystoimien vaikuttavuutta simulointien avulla ja näiden analyysien pohjalta täydennystoimia on muutettu. Näiden toimien seurauksena väestön D-vitamiinin ja jodin saantitasot on saatu kohoamaan.
Asiantuntemus
- Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät
- Ravitsemuksen väestötutkimusaineistot
- Ravitsemusaineistojen analyysit
Päätehtävät
- Ravitsemustutkimusaineistojen hallinta ja analysointi
- Ravitsemustutkimusmenetelmien kehittäminen ja suunnittelu
- Ravitsemuksen monitorointiaineistojen käytön koordinointi
Koulutus
- 2016 Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, Tuotekehitystyön tutkintotoimikunta
- 2002 Valtiotieteiden maisteri, tilastotiede, Helsingin yliopisto
Työkokemus
- 2021-, Tiimipäällikkö, THL, väestönterveysyksikkö, arviointitiimi
- 2018-, Tilastoasiantuntija, THL
- 2009-2018, Tilastotutkija, THL
- 2000-2008, ATK-suunnittelija, Kansanterveyslaitos
- 1997-2000, Projektitutkija, Kansanterveyslaitos
Kielitaito
- suomi (äidinkieli)
- englanti (hyvä)
- ruotsi (tyydyttävä)
Käynnissä olevat projektit
- FinRavinto
- Reilu ruokamurros eli Just food -hanke
- Leg4Life-hanke (Legumes for Sustainable Food System and Healthy Life – Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä)
Julkaisuja
Tieteelliset artikkelit
- Vieux F, Privet L, Soler LG, Irz X, Ferrari M, Sette S, Raulio S, Tapanainen H, Hoffmann R, Surry Y, Pulkkinen H, Darmon N (2020). More sustainable European diets based on self-selection do not require exclusion of entire categories of food. Journal of Cleaner Production, Volume 248, 1 March 2020.
- Pasonen P, Ranta J, Tapanainen H, Valsta L, Tuominen P. Listeria monocytogenes risk assessment on cold smoked and salt-cured fishery products in Finland - A repeated exposure model. Int J Food Microbiol. 2019 Sep 2;304:97-105.
- Prasad M, Takkinen H-M, Uusitalo L, Tapanainen H, Ovaskainen M-L, Alfthan G, Erlund I, Ahonen S, Åkerlund M, Toppari J, Ilonen J, Knip M, Veijola R, Virtanen SM. Carotenoid Intake and Serum Concentration in Young Finnish Children and Their Relation with Fruit and Vegetable Consumption Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1533.
- Raulio S, Erlund I, Männistö S, Sarlio-Lähteenkorva S, Sundvall J, Tapanainen H, Vartiainen E, Virtanen SM. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. Eur J Public Health. 2017 Apr 1;27(2):268-273.
- Vartiainen E, Laatikainen T, Tapanainen H, Puska P. Changes in Serum Cholesterol and Diet in North Karelia and All Finland. Glob Heart. 2016 Jun;11(2):179-84.
Työraportit
- Finnish Institute for Health and Welfare, Kaartinen N, Tapanainen H, Reinivuo H, Pakkala H, Aalto S, Raulio S, Männistö S, Korhonen T, Virtanen S, Borodulin K, Koskinen S and Valsta L, 2020. The Finnish National Dietary Survey in Adults and Elderly (FinDiet 2017). EFSA supporting publication 2020:EN-1914. 26 pp. doi:10.2903/sp.efsa.2020.EN-1914
- Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K (toim.). Ravitsemus Suomessa – FinRavinto 2017 -tutkimus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 12/2018, 239 sivua. Helsinki 2018.
- Raulio S, Tapanainen H, Nelimarkka K, Kuusipalo H, Virtanen S. Kuudes- ja kahdeksasluokkalaisten ruoankäyttö. Koulujakelujärjestelmätuen alkukartoitus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 25/2018. 96 sivua. Helsinki 2018.
- Helldán A, Raulio S, Kosola M, Tapanainen H, Ovaskainen M-L, Virtanen S. Finravinto 2012 -tutkimus – The National FINDIET 2012 Survey. THL. Raportti 16/2013, 187 s. Helsinki 2013.
- Kyttälä P, Ovaskainen M, Kronberg-Kippilä C, Erkkola M, Tapanainen H, Tuokkola J, Veijola R, Simell O, Knip M, Virtanen SM. Lapsen ruokavalio ennen kouluikää. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B32/2008. Helsinki: Kansanterveyslaitos;2008.
- Hoppu U, Kujala J, Lehtisalo J, Tapanainen H, Pietinen P, toim. Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi - Lähtötilanne ja lukuvuonna 2007–2008 toteutetun interventiotutkimuksen tulokset. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B30/2008. Helsinki: Kansanterveyslaitos;2008.
Kansainvälinen osallistuminen
- Hengeveld LM, Boer JMA, Gaudreau P, Heymans MW, Jagger C, Mendonça N, Ocké MC, Presse N, Sette S, Simonsick EM, Tapanainen H, Turrini A, Virtanen SM, Wijnhoven HAH, and Visser M (2020). Prevalence of protein intake below recommended in community‐dwelling older adults: a meta‐analysis across cohorts from the PROMISS consortium. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle 2020; 11: 1212–1222.
- Rippin HL, Hutchinson J, Greenwood DC, Jewell J, Breda JJ, Martin A, et al. (2020). Inequalities in education and national income are associated with poorer diet: Pooled analysis of individual participant data across 12 European countries. PLoS ONE 15(4): e0232447.
- EFSA (European Food Safety Authority), Foster D, Locker A, Maldonado A, O’Dea E, Saez Llorente J, Sõgel J, Tapanainen H, Thomas S, Tirian A, Richardson J, Marsic I, Pintado C, Czomba B, Ringwald F, Gabbi S. Publication of scientific data from EU-coordinated monitoring programmes and surveys. EFSA supporting publication 2019:EN-1544,43pp. doi:10.2903/sp.efsa.2019.EN-1544
- Wang Q; Afshin A; Yakoob MY; …; Tapanainen H; et. al.; Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE). Impact of Nonoptimal Intakes of Saturated, Polyunsaturated, and Trans Fat on Global Burdens of Coronary Heart Disease. J Am Heart Assoc 2016 Jan 20; Vol. 5 (1).