Käsitteet ja menetelmät
Sairaaloiden toiminta- ja tuottavuustietoihin (Benchmarking) liittyvät keskeiset käsitteet ja määritelmät.
Alue-episodi
Alueellisessa tarkastelussa episodiin (alue-episodi) lasketaan kaikki potilaalle saman sairauden vuoksi erikoissairaanhoidossa annettu hoito, riippumatta siitä missä sairaalassa tai millä hyvinvointialueella hoito on annettu. Alue-episodit sisältävät julkisten sairaaloiden järjestämisvastuulla olevan somaattisen erikoissairaanhoidon.
DRG, kustannuspainot ja potilasrakenne
Tuottavuusaineistossa hoitoa tarkastellaan potilasryhmäkohtaisesti. Potilasryhminä käytetään NordDRG Full -ryhmiä, jotka muodostetaan ryhmittelemällä sairaaloiden potilaskohtaiset avo- ja laitoshoitojaksot hoito-ongelman ja voimavarojen kulutuksen mukaan samankaltaisiin potilasryhmiin. Ryhmittelijänä on käytetty vuoden 2023 NordDRG Full -ryhmittelijää.
Aineistossa kullekin NordDRG Full-ryhmälle annetaan kustannuspaino, joka kuvaa kyseisen potilasryhmän hoidon vaatimaa suhteellista voimavarojen tarvetta. Kustannuspainoina on käytetty THL:n laskemia vuoden 2023 NordDRG Full -raakapainoja, joita on korjattu siten, että ne vastaavat koko maan vuoden 2023 poti-lasrakennetta eli casemixiä (koko maan case mix=1). Laskenta pohjautuu HUS-yhtymän sekä Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueiden Hilmo-tietojen mukana toimitettuihin rivitason kustannustietoihin. Painojen laskentaan on otettu mukaan myös poikkeuksellisen kalliiden ja halpojen hoitojaksojen kustannukset (ns. outlier-kustannukset). DRG-ryhmälle 470U, lyhyt hoito kelpaamaton diagnoosi, on annettu kustannuspaino 0,1 (case mix -korjattuna 0,11).
Tuottavuusmittauksen kannalta on oleellista kyetä mittaamaan "tuotos" eli episodi riittävän tarkasti. Minimivaatimus vertailujen mielekkyyden varmistamiseksi on käyttää potilasryhmittelyä, joka ottaa huomioon erot eri potilasryhmien voimavarojen kulutuksessa.
Episodi
Tuottavuusaineistoissa episodi kattaa potilaan yhden kalenterivuoden aikana tapahtuneen hoidon tietyn terveysongelman vuoksi. Jos hoito jatkuu yli vuodenvaihteen, tulee siitä uusi episodi seuraavana vuonna. Aineistossa episodia käytetään mittarina sekä tuottajatarkastelussa että alueellisessa tarkastelussa.
Episodien painottaminen
Episodien painottamisella otetaan huomioon hoidon vaikeusaste voimavarojen kulutuksen kannalta. Episodin määrä muuttuu painotettuna suuremmaksi, jos episodiin kuuluvat potilaat ovat keskimääräistä vaikeahoitoisempia. Hoitojaksojen määrä muuttuu painotettuna suuremmaksi, jos hoitojaksot ovat keskimääräistä vaikeahoitoisempia.
Tuotos
Erikoissairaanhoidon tuotoksen mittaaminen perustuu sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuushankkeessa kehitettyyn mittariin, episodiin. Episodi on toiminnan varsinainen lopputuote. Episodi on hyvin lähellä ”hoidettu potilas” ja ”hoitokokonaisuus” käsitteitä, mutta eroaa kuitenkin käsitteestä "hoidettu potilas", koska tuottavuusaineisto osittuu yhden vuoden jaksoihin.
Tuottajakohtainen episodi
Tuottajakohtaisessa tarkastelussa potilaan hoitokokonaisuutta (episodia) tarkastellaan sairaalakohtaisesti ja sairaaloita verrataan toisiinsa poikkileikkausnäkökulmassa. Poikkileikkausvertailu tehdään sairaalaryhmien sisällä eli yliopistollisia sairaaloita verrataan toisiin yliopistollisiin sairaaloihin ja keskussairaaloita toisiin keskussairaaloihin.
Tuottavuus
Toiminnan tuotoksen ja sen aikaansaamiseksi käytettyjen panosten välinen suhde. Panoksina on käytetty sairaalan tai erikoisalan hoitotoiminnasta aiheutuvia kokonaiskustannuksia ilman psykiatria ja ilman erikoisalaa yleislääketiede siltä osin kuin sitä ei järjestetä yhteispäivystyksessä. Sairaalan tai erikoisalan kokonaistuotos saadaan laskemalla yhteen painotettujen episodien määrät.