Romaniväestön palveluiden kehittäminen

Romanien palveluiden kehittämisen tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin Suomen romanipoliittisen ohjelman (ROMPO3) tavoitteiden mukaisesti: 

  • luoda kulttuurisensitiivisiä työkaluja romanien palvelutarpeen ja osallisuuden seurantaan
  • turvata palvelurakenteiden yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta romaniväestölle
  • vahvistaa romanien aktiivista toimijuutta, voimavaroja ja elämänhallintataitoja.

Romaniväestön palveluita kehitetään viidessä organisaatiossa. 

Kajaanin kaupunki kerää kokemusperäistä tietoa romanien ja Suomeen muuttaneiden palvelukokemuksista ja -tarpeista sekä kehittää palveluja yhdessä kohderyhmän ja palveluntarjoajien kanssa.

Yhteystiedot:
Ramona Grönstrand 
projektipäällikkö 
puh. 040 1841 057
etunimi.sukunimi@kajaani.fi 

Setlementti Tampere ry kehittää, pilotoi ja mallintaa romanien osallisuutta ja yhdenvertaisuutta vahvistavia palvelupolkuja osana palveluekosysteemiä. Osana tätä työtä kehitetään, mallinnetaan ja pilotoidaan romanitaustaisten kulttuuriasiantuntijatoimintaa vuosina 2024–2025. Lisäksi koulutetaan romanitaustaisia "kulttuuriluotseja", jotka toimivat ohjaajina, tukihenkilöinä tai mentoreina palvelujärjestelmässä. 

Setlementti Tampere järjestää myös dialogityöpajoja, joiden avulla pyritään purkamaan ennakkoluuloja ja ehkäistään romanien vähemmistöstressiä. Romaneille järjestetään myös romaneilta romaneille -työpajoja, joiden kautta vahvistetaan myönteistä romani-identiteettiä ja toimijuutta. Lisäksi Setlementti Tampere kehittää ja pilotoi kulttuuri- ja sukupuolisensitiivistä henkilökohtaista tukityötä ja psykososiaalista tukea. 

Lisätietoa osahankkeesta Setlementti Tampere ry:n verkkosivuillaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Yhteystiedot:
Michelle Kasa
projektikoordinaattori
puh. 050 4304773
etunimi.sukunimi@setlementtitampere.fi

Mari Keväänranta
projektityöntekijä
puh. 0505771223
etunimi.sukunimi@setlementtitampere.fi

Romano Missio ry kehittää hankkeessa romaninaisten erityistarpeisiin keskittyvän koulutusohjelman, joka on suunnattu hyvinvointialueiden ja naiserityistyötä tekevien tahojen henkilöstölle. Koulutuspaketti keskittyy romaninaisten kohtaamiseen ja palveluiden parantamiseen, ja sen tavoitteena on lisätä romanikulttuurin ymmärrystä sekä parantaa palveluiden laatua ja saavutettavuutta. 

Lisäksi Romano Missio järjestää vertais- ja kasvuryhmiä, joiden avulla tuetaan romaninaisten voimavaroja ja elämänhallintaa sekä kerätään tietoa syrjäytymisen syistä ja selviytymiskeinoista. Hankkeessa myös kehitetään ja pilotoidaan KokoNainen-kuntoutusmalli, joka on suunnattu syrjäytymisvaarassa oleville sekä rikos- ja päihdetaustaisille naisille. 

Lisätietoa osahankkeesta Romano Missio ry:n verkkosivuilta. Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Yhteystiedot:
Pia Kara
projektikoordinaattori
puh. 0503241010
pia.kara@romanomissio.fi 

Jasmin Nyman
Palveluohjaaja
puh. 050 328 5678
jasmin.nyman@romanomissio.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tuottaa eettisen ohjeistuksen romaniväestön kanssa tehtävään tiedonkeruuseen ja tutkimukseen sekä laatii strategisen ohjeistuksen romaniväestön palvelutarpeen seurantaan hyvinvointialueilla. Lisäksi THL selvittää Sokra-osallisuusindikaattorin soveltuvuutta romaniväestön osallisuuden mittaamiseen.  

THL myös kartoittaa romaniväestön näkemyksiä siitä, heijastuuko yhteisöllinen kulttuuri osallisuuden kokemuksiin ja kokemuksiin sosiaali- ja terveyspalveluissa, ja laatii näiden pohjalta suosituksia sosiaalipalvelujen kehittämiseksi. THL myös tuottaa selvityksen ja toimenpide-ehdotuksia yhteiskunnallisen osallistumisen ja vaikutusmahdollisuuksien edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. 

Yhteystiedot: 
Marko Stenroos 
erikoistutkija 
puh. 029 5248 423
etunimi.sukunimi@thl.fi

Nadja Lindgren-Blomerus
suunnittelija 
puh. 029 5247 165
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Helsingin yliopisto tuottaa hankkeessa tietoa romanimiesten osallisuudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi palveluihin hakeutumisen esteitä, kokemuksia palveluiden käytöstä sekä mahdollisia syrjintäkokemuksia palveluissa haastatteluilla ja osallistavilla menetelmillä. Tutkimuksen avulla tuotetaan myös kuvaa rakenteellisesta rasismista sekä romanivastaisuudesta (anti-gypsyism) Suomessa. Tuloksena syntyy julkaisuja, ohjeistuksia ja suosituksia sekä koulutusmateriaalia sote-ammattilaisille.

Yhteystiedot:
Malte Gashe
vanhempi tutkija
puh. 0440522883
malte.gasche@helsinki.fi

Sami Koskelainen
väitöskirjatutkija
sami.koskelainen@helsinki.fi

Euroopan unionin osarahoittama. Euroopan unionin logo.