European Joint Action to maximise the Impact of the EU Global Health strategy (JA GHI)

Kesto:

1.10.2023 - 30.9.2025

Vastuuyksikkö:

Kehittäminen ja ohjaus

Muualla verkossa:

Eurooppalainen globaali terveyteen liittyvä yhteistoimintahanke käynnistyi lokakuussa 2023. Hanke on osa Euroopan Unionin (EU) uudistetun globaali terveyden strategian toimeenpanoa. Euroopan komissio esitteli strategian "Parempaa terveyttä kaikille muuttuvassa maailmassa" marraskuussa 2022 ja sitä koskevat neuvoston päätelmät saatiin alkuvuodesta 2023.

EU:lla oli keskeinen johtava rooli covid-19-pandemian torjunnassa maailmanlaajuisesti. EU ja sen jäsenvaltiot, kukin toimivaltansa puitteissa, tukivat kolmansia maita Team Europe -yhteistyössä. Jotta EU:n johtoasema ja näkyvyys vahvistuvat, tarvitaan EU:n uuden globaalin terveyden strategian täytäntöönpanossa parempaa koordinaatiota EU:n ja sen jäsenvaltioiden kesken. Kun toimitaan samansuuntaisesti ja puhutaan yksiäänisesti, voidaan maksimoida EU:n kollektiivinen vaikutus globaaliin terveyteen sekä vaikuttaa uuden globaalin terveyden järjestyksen muotoutumiseen yhteisten perusarvojen pohjalta.

Tavoitteet

Yhteistoimintahankkeen tavoitteena on vahvistaa EU:n strategista lähestymistapaa ja vaikutusta globaalin terveyden prosesseihin. Yhdenmukainen ja koordinoitu toiminta tekee EU:n globaalin terveyden toimista näkyviä, ymmärrettyjä ja järkeviä.

Toteutus

Hankkeessa on seuraavanlaisia toimia:

  1. Perustetaan sekä EU:n että sen jäsenvaltioiden keskeisten toimenpiteiden ja rahoituksen kartoitusmekanismi. Tarkoituksena on paremmin tunnistaa, koordinoida ja seurata EU:n globaalin terveysstrategian painopisteiden mukaisia käynnissä olevia toimia ja varmistaa sen synergia kansallisten strategioiden kanssa.
  2. Hanke helpottaa tietojen ja kokemuksen jakamista EU:n ja jäsenvaltioiden välillä globaalin terveyden foorumeilla Brysselissä, jäsenvaltioiden pääkaupungeissa, Genevessä ja New Yorkissa. Se ehdottaa parannuksia nykyisiin koordinaatioalustoihin mukaan lukien päätösten tueksi ja yksiäänisyyden varmistamiseksi tarkoitettujen tietoteknisten välineiden kehittäminen.
  3. EU:n ulkoisen viestinnän vahvistamiseksi laaditaan kattava viestintäsuunnitelma, jotta EU:n ja sen jäsenvaltioiden vaikutus globaaliin terveyteen tunnustetaan ja käsitetään. Team Europe -lähestymistapaa edistetään brändinä EU:n toimille globaalin terveyden alalla.
  4. Perustetaan hankkeeseen osallistuvien maiden ehdotuksia keräävä foorumi. Sen avulla ennakoidaan globaaliin terveyteen liittyviä monialaisia ja monimutkaisia kysymyksiä ja keskustellaan niistä. Tarkoituksena on tukea EU:n yhteisen kannan muodostamista näihin aiheisiin. Tällä tavoin pyritään varmistamaan, että EU:n ja jäsenvaltioiden politiikat ja kannat ovat paremmin yhdenmukaisia, koordinoituja, tehokkaita ja vaikutusvaltaisempia.

Yhteistyökumppanit

JA GHI -hankkeessa on mukana 39 organisaatiota 24:stä Euroopan maasta, mukaan lukien Norja ja Ukraina. Osallistujat ovat asiantuntijoita terveys- ja ulkoasiainministeriöistä, kansanterveyslaitoksista ja yliopistoista. Hanketta koordinoi Ranskan työ-, terveys- ja solidaarisuusministeriö.

Rahoitus

Hanketta rahoittaa Euroopan unioni EU4Health -ohjelmasta - Grant Agreement No. 101140722

Yhteystiedot

Paula Tanhuanpää
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 8183
[email protected]

EU-lippu

Hanketta rahoittaa Euroopan unioni EU4Health -ohjelmasta - Grant Agreement No. 101140722