FinIP-kantajuus 2011-tutkimus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteutti vuonna 2011 FinIP-kantajuustutkimuksen, jossa tutkittiin pikkulasten saaman pneumokokkikonjugaattirokotteen vaikutusta rokotettujen lasten isosisarusten bakteerikantajuuteen nielussa.

Pneumokokkibakteeri on yksi yleisimmistä korvatulehduksen aiheuttajista. Se on myös yleinen keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen ja aivokalvontulehduksen aiheuttaja. Pikkulasten pneumokokkirokote kuuluu nykyään kansalliseen rokotusohjelmaan.

Terveidenkin lasten nenänielussa on usein pneumokokkibakteereita ilman, että ne aiheuttavat lapselle itselleen tautia. Tällöin lasten sanotaan kantavan bakteeria. Vaikka lapsi itse ei sairastu, hän voi tartuttaa muita. Suurin osa pneumokokkitartunnoista tapahtuu näiden terveiden kantajien kautta. Pikkulasten saama rokote vaikuttaa pneumokokkitautien yleisyyteen koko väestössä. 

Tutkimuksen tarkoitus

FinIP-kantajuus 2011-tutkimuksessa selvitetään FinIP-rokotetutkimuksessa annetun rokotteen vaikutuksia pneumokokkikantajuuteen FinIP-rokotetutkimukseen osallistuneiden lasten 3-7–vuotiailla vanhemmilla sisaruksilla, joille ei ole annettu pneumokokkirokotetta. Lisäksi arvioidaan rekisteritietojen avulla suojaako pikkusisaruksen saama rokote isosisarusta esimerkiksi keuhkokuumeilta ja välikorvatulehduksilta.

Tutkimuksen toteutus

FinIP-rokotetutkimukseen osallistuneiden lasten 3-7-vuotiaiden vanhempien sisarusten yhteystiedot haettiin tutkimusluvan perusteella Väestörekisterikeskuksesta. Tutkimukseen liittyi yksi tutkimuskäynti, jolla otettiin pinnallinen limakalvonäyte FinIP-tutkimukseen osallistuneen lapsen isosisaruksen nenänielusta ja suunielusta. Tutkimuskäynnit toteutettiin pääsääntöisesti kotikäynneillä,. Näytteistä tutkittiin pneumokokkibakteerin lisäksi muita nenänielussa usein tavattavia taudinaiheuttajabakteereita. 

Tutkimuksen tulokset

Näytteitä saatiin yhteensä 1445 lapselta. Ensimmäiset tulokset on esitetty kansainvälisessä tutkijakokouksessa. Esityksen suomenkielinen versio

THL toteutti vuosina 2013-2014 jatkotutkimuksen, jonka tarkoitus on selvittää, suojaako lapsen saama pneumokokkirokote häntä itseään bakteerien nenänielukantajuudelta vielä 3–5 vuoden iässä. Lisäksi jatkotutkimuksessa selvitetään, suojaako pikkusisaruksen saama pneumokokkirokote vanhempaa sisarusta bakteerien nenänielukantajuudelta pitkällä aikavälillä ja vähentääkö pikkulasten kansallisen rokotusohjelman pneumokokkirokote lasten bakteerikantajuutta.

Lisätietoa FinIP-kantajuus 2013-tutkimuksesta 

Yhteystiedot

FinIP-tutkimusten yhteystiedot