FinIP-rokotetutkimus

FinIP-rokotetutkimus tutki lasten korvatulehduksen, aivokalvotulehduksen ja keuhkokuumeen ehkäisyä rokotteella

Pneumokokkibakteeri on yksi yleisimmistä korvatulehduksen aiheuttajista. Se on myös yleinen keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen ja aivokalvotulehduksen aiheuttaja.  FinIP-rokotetutkimus selvitti rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen pneumokokkirokotteen vaikutuksia rokotetuilla lapsilla ja rokottamattomassa väestössä.

Tutkimuksessa selvitettiin

  • kuinka tehokkaasti uusi rokote ehkäisee aivokalvotulehdusta, verenmyrkytystä, keuhkokuumetta ja  korvatulehdusta rokotetuilla lapsilla
  • suojaako pikkulasten rokottaminen myös rokottamattomia lapsia, aikuisia ja ikääntyneitä pneumokokin aiheuttamilta taudeilta
  • montako rokoteannosta tarvitaan parhaan mahdollisen suojan saamiseksi.

FinIP -tutkimukseen osallistui neuvoloissa yli 41 000 lasta vuosina 2009-2012. Tutkimusyhteistyössä oli mukana noin 80 % Suomen terveyskeskuksista. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen ja lastenneuvoloiden kanssa. FinIP -tutkimukseen liittyi rinnakkaistutkimus, jota toteutti Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus.

FinIP-tutkimuksessa kaksi kolmasosaa lapsista sai Synflorix-pneumokokkirokotetta. Yksi kolmasosa lapsista sai vertailurokotetta, joka oli joko hepatiitti A- tai hepatiitti B-rokote (Havrix tai Engerix) riippuen siitä, minkä ikäisenä lapsi otettiin mukaan tutkimukseen.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmille lähetettiin toukokuussa 2012 kirje, jossa kerrottiin, mitä rokotetta heidän lapsensa oli saanut. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on tiedottanut lasten rokotteista omia tutkittaviaan.

Rokotteen vaikuttavuutta seurattiin terveysrekistereistä (mm. hoitoilmoitusrekisteri ja KELA:n lääkerekisterit) aina vuoden 2018 loppuun asti. Tutkimuksen ensimmäiset tulokset osoittivat, että rokote tehoaa hyvin vakaviin pneumokokkitauteihin.

Yhteystiedot 

THL:n FinIP-tutkimuksesta vastannut henkilökunta siirtyi liikkeenluovutuksen yhteydessä FVR- Suomen rokotetutkimus -yhtiöön.

Jos tarvitset saamasi rokotteen tai lapsesi saaman rokotteen tiedot, ilmoita yhteystietosi FVR – Suomen rokotetutkimukselle osoitteeseen info(at)fvr.fi, niin otamme sinuun yhteyttä. Ethän laita henkilötunnusta sähköpostiin.