FinIP-rokotetutkimus

FinIP-rokotetutkimus tutkii lasten korvatulehduksen, aivokalvotulehduksen ja keuhkokuumeen ehkäisyä rokotteella

Pneumokokkibakteeri on yksi yleisimmistä korvatulehduksen aiheuttajista. Se on myös yleinen keuhkokuumeen, verenmyrkytyksen ja aivokalvotulehduksen aiheuttaja.  FinIP-rokotetutkimuksessa selvitetään rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen uuden pneumokokkirokotteen vaikutuksia rokotetuilla lapsilla ja rokottamattomassa väestössä.

Tutkimuksessa selvitetään

  • kuinka tehokkaasti uusi rokote ehkäisee aivokalvotulehdusta, verenmyrkytystä, keuhkokuumetta ja  korvatulehdusta rokotetuilla lapsilla
  • suojaako pikkulasten rokottaminen myös rokottamattomia lapsia, aikuisia ja ikääntyneitä pneumokokin aiheuttamilta taudeilta
  • montako rokoteannosta tarvitaan parhaan mahdollisen suojan saamiseksi.

FinIP -tutkimukseen osallistui neuvoloissa yli 41 000 lasta vuosina 2009-2012. Tutkimusyhteistyössä oli mukana noin 80 % Suomen terveyskeskuksista. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen ja lastenneuvoloiden kanssa. FinIP -tutkimukseen liittyy rinnakkaistutkimus, jota toteuttaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus.
Lisätietoja yhteistyöstä Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen kanssa

FinIP -tutkimuksessa kaksi kolmasosaa lapsista sai samaa Synflorix -pneumokokkirokotetta, jota tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa. Yksi kolmasosa lapsista sai vertailurokotetta, joka on joko hepatiitti A- tai hepatiitti B-rokote (Havrix tai Engerix) riippuen siitä, minkä ikäisenä lapsi otettiin mukaan tutkimukseen.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmille lähetettiin toukokuussa 2012 kirje, jossa kerrottiin, mitä rokotetta heidän lapsensa oli saanut. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on tiedottanut lasten rokotteista omia tutkittaviaan.
Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen yhteystiedot

Rokotteen vaikuttavuutta seurataan terveysrekistereistä (mm. hoitoilmoitusrekisteri ja KELA:n lääkerekisterit) aina vuoden 2018 loppuun asti. Tutkimuksen ensimmäiset tulokset osoittavat, että rokote tehoaa hyvin vakaviin pneumokokkitauteihin.
Lisätietoa pneumokokkitaudeista

Hankkeen perustiedot

Tutustu FinIP-tutkimuksen tuloksiin

FinIP trial in English

Yhteystiedot 

FinIP-tutkimusten yhteystiedot