Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä hoitotyössä (Isohoito)
Isohoito-hanke kokoaa ja levittää ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollossa (sote) sekä selvittää näihin liittyviä tietotarpeita. Näiden avulla voidaan vahvistaa toimialan varautumista sää- ja ilmastoriskeihin, sopeutumista niihin ja vastataan vihreän siirtymän haasteisiin.
Tavoitteet
Isohoito-hankkeen tavoitteena on:
- lisätä tietoisuutta ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sen hillinnästä sosiaali- ja terveydenhuollossa,
- edistää ilmastoresilienssiä ja ilmastonmuutoksen hillintää sotessa,
- ehkäistä kuumuusriskeistä johtuvia terveyshaittoja ja kuolleisuutta erityisesti haavoittuvissa ihmisryhmissä ja
- kehittää kansallisten ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmien seurantaa.
Toteutus
Hankkeessa kootaan ja jaetaan sote-organisaatioiden hyviä käytäntöjä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillintään ja kuumuusriskeihin liittyen, tuotetaan mittaustietoa kuumuusriskeistä sekä kehitetään ilmastonmuutoksen sopeutumisen seurantamallia:
- Kootaan olemassa olevat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillintään tähtäävät strategiat ja toimeenpanosuunnitelmat hyvinvointialueilta ja tiivistetään näistä keskeiset teemat hyödynnettäväksi alueilla, joista strategiat ja suunnitelmat puuttuvat.
- Kootaan kuumuusriskeihin varautumiseen ja sopeutumiseen sekä ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä hyviä käytäntöjä sekä niiden toteutumisen esteitä ja myötävaikuttavia tekijöitä hoitoalalla.
- Kerätään tietoa ohjeistusten ja koulutuksen lisätarpeista kuumuusriskeihin varautumiseen ja sopeutumiseen sekä ilmastonmuutoksen hillintään liittyen hoitoalalla.
- Tuotetaan mitattua tietoa kuumuusriskejä ehkäisevien toimintamallien pohjaksi sekä asumisterveysasetuksen kesäajan huonelämpötilojen toimenpiderajojen päivittämiseksi.
- Kehitetään KISS2030-seurantamallia sekä STM:n hallinnonalan ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelman seurantamallia.
Yhteistyökumppanit
Tampereen yliopisto
Rahoitus
Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR)
Yhteystiedot
Päivi Meriläinen
erikoistutkija
puh. 029 524 7826
[email protected]
Jaana Halonen
johtava tutkija, TKI-ohjelmajohtaja
puh. 029 524 6100
[email protected]