Joint Action on implementation of validated best practices on nutrition (JA Best–ReMaP)

Kesto:

1.10.2020–30.9.2023

Vastuuyksikkö:

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hankkeen evaluointi: Väestönterveys)

Muualla verkossa:

Best-ReMaP on 36 partnerin ja 24 Euroopan maan yhteishanke (Joint Action), joka keskittyy terveyttä ja hyvää ravitsemusta edistävien ruokaympäristöjen kehittämiseen.

Tavoitteet

Kehittää erityisesti lasten ja nuorten ruokaympäristöjä Euroopassa. Tavoitetta edistetään kolmella sisältöalueella:

  1. ruokien ravitsemuslaadun parantaminen tuotemuotoilulla eli reformuloinnilla,
  2. lapsiin ja nuoriin kohdistuva elintarvikemarkkinointi
  3. julkiset elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat.

Hankkeessa kehitetään lisäksi Euroopan yhteinen elintarvikkeiden koostumustietokanta ja luodaan ravitsemukseen keskittyviä yhteistyöverkostoja EU:ssa ja kansallisesti.

Toteutus

Hankkeessa sovelletaan, pilotoidaan ja jalkautetaan hyväksi todettuja käytäntöjä EU:n jäsenmaissa sekä integroidaan näitä käytäntöjä osaksi kansallisia ja EU-politiikkoja. Hanketta toteutetaan seitsemässä työpaketissa:

  1. koordinaatio (johtava partneri: NIJZ, Slovenia)
  2. viestintä (johtava partneri: Semmelweis yliopisto, Unkari)
  3. evaluointi (johtava partneri: THL)
  4. kestävyys ja integrointi kansallisiin politiikkoihin (johtava partneri: Istituto Superiore di Sanità, Italia)
  5. reformuloinnin ja jalostettujen ruokien seurannan harmonisointi EU:ssa (johtava partneri: ANSES, Ranska)
  6. lapsiin ja nuoriin kohdistuvan terveyttä heikentävien elintarvikkeiden markkinoinnin vähentäminen (johtavat partnerit: Directorate-General of Health of Portugal, Portugali ja Irish Department of Health, Irlanti) ja
  7. ravitsemuksellisesti laadukkaiden ja kestävien julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen edistäminen (johtava partneri: NIJZ, Slovenia).

Yhteistyökumppanit

  • The National Institute of Public Health (Slovenia)
  • The Federal Ministry Republic of Labour, Social Affairs, Health and Consumer Protection, The Austrian Agency for Health and Food Safety, Austrian National Public Health Institute (Itävalta)
  • SCIENSANO (Belgia)
  • The Ministry of Civil Affairs of Bosnia and Herzegovina, Institute of Public Health of Federation of Bosnia and Herzegovina
  • Public Health Institute of Republic of Srpska, Institute of Public Health of Serbia “dr Milan Jovanović Batut” (Serbia)
  • The National Centre of Public Health and Analyses (Bulgaria)
  • Croatian Institute of Public Health (Kroatia)
  • Ministry of Health (Kypros)
  • The Danish Veterinary and Food Administration, Copenhagen Municipality (Tanska)
  • Ministry of Social Affairs of Estonia, The National Institute for Health Development (Viro)
  • The Finnish Institute for Health and Welfare (THL)
  • French Agency for Food, Environmental and Occupational Health Safety, Santé publique France, Ministry of Health of France (Ranska)
  • Max Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food (Saksa)
  • Institute of Child Health (Kreikka)
  • Semmelweis University, The National Institute of Pharmacy and Nutrition (Unkari)
  • Department of Health, The Food Safety Authority, The Centre for Health & Diet Research (Irlanti)
  • Istituto Superiore di Sanitá (Italia)
  • The Centre for Disease Prevention and Control (Latvia)
  • Ministry of Health of Lithuania (Liettua)
  • Public Health Regulation Department, Ministry for Health (Malta)
  • The National Institute for Public Health and the Environment (Hollanti)
  • The Medical University of Silesia (Puola)
  • Directorate-General of Health, The Faculty of Nutrition and Food Sciences (Portugali)
  • The National Institute of Public Health (Romania)

Rahoitus

Euroopan unionin kolmas terveysalan toimintaohjelma (2014–2020)

Yhteystiedot

Heli Kuusipalo
Erikoistutkija, STM:n nimeämä hankkeen Suomen-yhteyshenkilö (työpaketit 2, 4, 5, 6, 7)
puh. 029 524 6747
sähköposti: [email protected]

Susanna Raulio
Erikoistutkija (työpaketti 7)
puh. 029 524 8574
sähköposti: [email protected] 

Jaana Lindström
Tiimipäällikkö, tutkimuspäällikkö (työpaketin 3 johtaja, hankkeen johtoryhmän jäsen)
puh. 029 524 8635
sähköposti: [email protected]