Liikenteestä peräisin olevat ultrapienet hiukkaset – Lähteiden terveysvaikutusten arviointi (ULTRHAS)

Kesto:

01.09.2021–31.08.2025

Vastuuyksikkö:

Ympäristöterveys

ULTRHAS-hankkeessa tutkitaan liikenteestä peräisin olevien ultrapienten hiukkasten (UFP) aiheuttamia altistuksia ja terveysriskejä, jotka ovat yhteydessä muun muassa hengityselinsairauksiin. Erityisesti tutkitaan eri liikennemuotojen, polttoaineteknologioiden ja kulumiskomponenttien vaikutusta hiukkasmaisiin ja kaasumaisiin päästöihin. Haitallisia vaikutuksia keuhkoissa tutkitaan tarkasti valvotuissa laboratorio olosuhteissa.

Tavoitteet

Tavoitteena on parantaa ilmansaasteiden riskienarviointia ja antaa neuvoja päätöksentekijöille ja lainsäätäjille eniten haittavaikutuksia aiheuttavien päästöjen vähennystoimenpiteissä. Tämä mahdollistaa tehokkaampien strategioiden kehittämisen kaupunkialueiden ilmanlaadun parantamiseksi ja terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Toteutus

ULTRHAS-projektissa tutkitaan laajasti eri liikennemuotojen päästöjä (sekä pakokaasu- että ei-pakokaasu) tarkasti valvotuissa laboratorio-olosuhteissa.

Sekä päästöjen fysikaalis-kemialliset ominaisuudet että biologiset vaikutukset analysoidaan yksityiskohtaisesti, minkä perusteella teemme eri liikennemuotojen päästöjen vaaraluokituksen.

ULTRHAS-toksisuustestaus perustuu uudenlaisiin kehittyneisiin solumalleihin ja altistusjärjestelmiin, joilla arvioidaan monikudosvaikutuksia. Näitä menetelmiä ei ole vielä aiemmin käytetty vastaavassa mittakaavassa inhalaatiotoksisuustesteissä.

Yhteistyökumppanit

Helmholtz Zentrum München Deutsches Forschungszentrum fuer Gesundheit und Umwelt (GmbH)

Norwegian Institute for Public Health (NIPH)

Université de Fribourg (UniFR)

Itä-Suomen yliopisto (UEF)

Universität der Bundeswehr München (UniBwM)

Universität Rostock (UR)

Rahoitus

Hanke on saanut rahoituksen EU:n Horisontti2020 -ohjelmasta.

Yhteystiedot

Isabell Rumrich
tutkija
puh. 029 524 7030
[email protected]