MATTI-kuntoutusmalli

MATTI (Mielenterveyskuntoutujan asumisen tukeminen, tavoitteena itsenäisyys), on vaikeista mielenterveysongelmista kärsiville suunnattu, psykososiaalinen kuntoutusmalli.

MATTI-kuntoutusmallin perusajatus

MATTI-kuntoutusmallin avulla kuntoutujan jokapäiväistä toimintaa ohjataan, tuetaan ja jaksotetaan erilaisilla apuvälineillä. Apuvälineitä ovat esimerkiksi muistutukset ja kalenterit ja niiden käyttöön kannustava ohjelma.

Kuntoutuksen suunnittelu

Kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti asuinympäristön, toiminnallisuuden tason ja käyttäytymistyypin (aloitteeton, estoton, sekamuotoinen) mukaan.

Kartoituksen tekeminen

Kuntoutus suunnitellaan seuraavien arvioiden/kartoitusten perusteella:

  1. Toiminnanohjauksen testit: WCTS-Nelsonin modifikaatio (Wisconsinin valintatesti) ja CLF (sanasujuvuus)
  2. Käyttäytymisen tyypin mittaaminen havainnoinnin perusteella:FrSBe (Frontal systems behavior scale) -testi
  3. Asuinympäristön ja toimintakyvyn kartoitus: EFA (Environmental and Functional Assessment)

Asuinympäristön ja toimintakyvyn kartoituksen (EFA) perusteella täytetään ongelmien kartoituslomake (Specific Problem Form).

Kuntoutuksen painopistealueet

Kuntoutujan kanssa sovitaan yhdessä 2-4 ongelmakohtaa, jotka ensisijaisesti muodostavat kuntoutuksen painopistealueet. Painopistealueita lisätään kuntoutuksen edetessä.

Kuntoutuksen toteutus

Kuntoutusta toteutetaan kuntoutujan kotona, jossa sama MATTI-työntekijä käy yhdeksän kuukauden ajan, ainakin kerran viikossa.
Kuntoutuksen apuna käytetään käsikirjaa, jossa on kuvattu yksityiskohtaiset toimintaehdotukset kuntoutujan käyttäytymistyypin ja toiminnallisuuden tason mukaan.