Alueelliset kokeilut 2016 - 2018

Naisia ja miehiä koulutuspäivässä tekemässä ryhmätöitä.

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihanke on päättynyt.

Alueellisten kokeilujen 2016 - 2018 kehittämistyön tulokset löytyvät Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta. 

Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen

Projektin tavoitteena oli uudistaa osatyökykyisten tarvitsemien palveluiden toimintamalleja ja -kulttuuria siten, että ne tukevat nykyistä paremmin osatyökykyisten työllistymistä ja osallisuutta. Lainsäädännön uudistustyö liittyi keskeisesti tähän projektiin. 

Alueellisissa kokeiluissa otettiin käyttöön hyviä käytäntöjä, ja luotiin uusia toimintamalleja, joilla parannettiin osatyökykyisten työtoiminnan ja opintojen jälkeistä työllistymistä sekä osallisuutta tukevaa toimintaa. 

Polut hoitoon ja kuntoutukseen

Projektin tavoitteena oli luoda saumaton, asiakaslähtöinen, oikea-aikainen ja tarkoituksenmukainen työkyvyn tuen toimintamalli hoitoon ja kuntoutukseen. Toimintamalli kattaa sekä työssä olevat, työhön palaavat että töihin pyrkivät osatyökykyiset.

Toimintamalli luotiin yhteistyössä asiantuntijalaitosten kanssa. Toimintamallissa kuvattiin ohjaamisen ja työkyvyn tuen toimenpiteet keskeisten toimijoiden osalta (sosiaalihuolto, terveydenhuolto, kuntoutus, työ- ja elinkeinopalvelu, työterveyshuolto, Kela, koulutustahot sekä työpaikat).

Toimintamallia kehitettiin kuudessa alueellisessa kokeilussa. Kokeilut tukivat sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanoa. Kokeiluissa työkyvyn tuen palveluketjut vakiinnutettiin sekä nivottiin olemassa oleviin jo toimiviin hoito- ja kuntoutuspolkuihin. Yksittäisten ja satunnaisten palveluiden sijaan etsittiin toimenpiteitä ja palveluja moniammatillisesti. Työkyvyn tuen toimijoiden kesken rakennettiin yhteistyökäytäntöjä. Työpaikkoja tuettiin työn mukauttamiseen liittyvien ratkaisujen tekemiseen.

Projektin tuloksena alueilla on vakiintuneet työkyvyn tuen palveluketjut sekä toimivat yhteistyökäytännöt. Työelämässä tai työelämän ulkopuolella olevat osatyökykyiset pääsevät nopeasti ja joustavasti tarvitsemaansa hoitoon ja kuntoutukseen sekä varhaisen työkyvyn tuen toimenpiteet käynnistyvät oikea-aikaisesti. Lisäksi osatyökykyiset pysyvät työssä ja työllistyvät nykyistä paremmin ja työkyvyn tukemisessa moniammatillinen yhteistyö on sujuvaa.