Reilu ruokamurros (Just food): Reilu, kestävä ja ilmastoviisas ruokajärjestelmä
Reilu ruokamurros (Just food) -hankkeessa tutkimme, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.
Tavoitteet
Just food -hankkeessa selvitämme:
- Mitä tarkoittaa reilu ruokamurros?
- Miten sitä voidaan edistää käytännössä?
- Millaiset politiikkatoimet vauhdittaisivat harppausta kohti reilua ruokamurrosta?
Toteutus
Just food -hanke on poikkitieteellinen konsortiohanke, jota johtaa Suomen ympäristökeskus Syke.
Hankkeessa luodaan erilaisia murrospolkuja, jotka kuvaavat eri tapoja hillitä ruokajärjestelmän ilmastopäästöjä. THL kehittää erityisesti ruokavaliomuutokseen perustuvaa murrospolkua. Muutosten vaikutusten havainnointi eri väestöryhmissä, kuten sosioekonomisissa ryhmissä, on tärkeä osa hankkeen työtä.
THL:ssä tutkimme erityisesti, millaisia vaikutuksia muutoksella kohti kestävämpää ruokavaliota olisi eri väestöryhmien ravitsemukseen ja terveyteen. Selvitämme myös ruokavalion kasvihuonekaasupäästöjen väestöryhmittäisiä ja alueellisia eroja sekä päästöjen yhteyksiä ruokavalion ravitsemukselliseen laatuun. Lisäksi tutkimme, minkälaisia haasteita ja esteitä kansalaiset eri väestöryhmissä kokevat siirtymässä kohti kestävämpää ruokavaliota.
Yhteistyökumppanit
Konsortio:
- Bernin yliopiston Centre for Development and Environment
- E2 Tutkimus
- Jyväskylän yliopisto
- Luonnonvarakeskus (Luke)
- Suomen ympäristökeskus (Syke)
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Hanketta tehdään vuorovaikutuksessa useiden ruokajärjestelmän toimijoiden kanssa.
Rahoitus
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN), FOOD-ohjelma.
Yhteystiedot
Laura Paalanen
erikoistutkija
puh. 029 524 8816
[email protected]
Seuraa hanketta Twitterissä:
@justfood_stn