Ruoka-askel (FoodStep) - terveyttä edistävä ja kestävä toimintamalli ruokapalveluille ja varhaiskasvatukseen

Kesto:

1.2.2021 - 30.11.2024

Vastuuyksikkö:

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Muualla verkossa:

Tavoitteet

Ruoka-askel -hankkeen tavoitteena on kehittää kestävän ruokajärjestelmän toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. 

Käytännössä Ruoka-askel -hankkeessa

  • lisätään kasvisten ja kestävien kalalajien tarjontaa päiväkotien ruokailuissa ja kohtuullistetaan lihan ja maidon kulutusta suositellulle tasolle,
  • edistetään ruokakasvatusta ja vähennetään ruokahävikkiä sekä
  • arvioidaan kasvispainotteisen ruokavaliomuutoksen ilmastovaikutuksia ja taloudellisia vaikutuksia sekä vaikutuksia lasten ruoankäyttöön ja ravitsemukseen

Toimintamalli kehitetään kuntien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten sekä lasten ja vanhempien yhteistyönä.

Toteutus

Ruoka-askel -hanke toteutetaan neljässä kunnassa: Ilmajoki, Kauhajoki, Kauhava ja Lahti (vihreä pääkaupunki 2021), yhteensä 23 päiväkodissa, joissa tutkitaan yhteensä neljääsataa 3–5-vuotiasta lasta (200 tutkimusryhmässä ja 200 vertailuryhmässä).

Mittaamme lasten kokonaisruokavaliota ja ravitsemustilaa, lasten ruokavalion ilmastovaikutuksia sekä perheiden, päättäjien, ruokapalveluiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tietoja, asenteita ja käytäntöjä ruoan ympäristövaikutuksiin ja ravitsemukseen liittyen. Mittaamme myös päiväkodin ruokahävikkiä ja kasvispainotteisemman ruokatarjonnan vaikutuksia ilmastoon ja kokonaiskustannuksiin.

Ruoka-askel -hanke hyödyntää aikaisempien hankkeidemme kokemuksia ja tuloksia ruoan vaikutuksista terveyteen, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Esimerkiksi DAGIS- ja Luontoaskel hyvinvointiin -hankkeet toteutettiin päiväkodeissa ja lasten arjen ympäristössä tiiviisti varhaiskasvatushenkilöstön, ruokapalveluammattilaisten sekä perheiden yhteistyönä. 

DAGIS-hanke
Luontoaskel hyvinvointiin -hanke

Yhteistyökumppanit

Konsortio

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), koordinaattori
  • Helsingin yliopisto (ravitsemustiede ja yhteiskuntapolitiikka)
  • Luonnonvarakeskus (Luke)
  • Laurea-ammattikorkeakoulu

Muut yhteistyökumppanit

  • Ruokakasvatusyhdistys Ruukku
  • Viikki Food Design Factory
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK)
  • Turun yliopisto
  • Ilmajoen kunta
  • Kauhajoen kaupunki
  • Kauhavan kaupunki
  • Lahden kaupunki
  • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
  • Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy

Rahoitus

Suomen Akatemia

Tietosuoja

Ruoka-askel -tutkimuksen tietosuojailmoitus (pdf 151 kt)

Yhteystiedot

Suvi Virtanen
tutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori
THL
sähköposti: [email protected]