Tutkimuksen toteutus
Arvioidaan kehittämishanketta
SOIHTU-tutkimus arvioi Maaseudun arjen palveluverkosto -hanketta. Maaseudun arjen palveluverkosto -hankkeen tavoitteena on rakentaa olemassa olevista resursseista yhteistyöllä kunnan uusi toimintatapa tuottaa hyvinvointia ja kunnan elinvoimaisuutta vahvistavia ja ylläpitäviä palveluja.
Arvioidaan kunnan toimintaa
Tutkimus toteutetaan viitenä, toisistaan erillisenä tapaustutkimuksena kehittävän toimijalähtöisen toimintatutkimuksen periaatteita noudattaen. Tutkijat eivät määrittele kunnille tavoitteita tai kehittämiskohteita, vaan tekevät näkyväksi kuntien itsensä määrittelemät tavoitteet ja muutospyrkimysten logiikan eli kausaaliajattelun.
SOIHTU-arviointitutkimuksen kohteeksi valittiin viisi Maaseudun arjen palveluverkosto -hankkeeseen osallistuvaa kuntaa:
- Salla
- Sodankylä
- Pudasjärvi
- Utajärvi
- Vaala
Pudasjärvellä toiminta arvioidaan retrospektiivisesti. Muissa kunnissa toimintaa seurataan tiiviisti vuodet 2017 ja 2018. Tänä aikana kuntien kanssa työstetään arvioinnin viitekehystä, jonka tarkoituksena on mm. varmistaa tiedonkeruu arviointia varten.
Laadulliset ja tilastorekisterit tutkimusaineistoina
Laadullista aineistoa käytetään toiminnan ja siinä tapahtuvan muutoksen kuvaamiseen ja näkyväksi tekemiseen. Tutkijoiden tekemät haastattelut, kuntatoimijoiden kanssa käydyt keskustelut ja kokousmuistiinpanot sekä kuntien asiakirjat muodostavat laadullisen aineiston.
Toiminnan muutoksen vaikutuksia kuntalaisiin ja kuntaan mitataan mahdollisuuksien mukaan paikallisten ja valtakunnallisten tilasto- sekä muiden numeeristen aineistojen avulla.
SOIHTU-arviointitutkimuksen loppuraportti (THL 2020)
Hakamäki ym. (2022). Tukityöllistäminen interventiona ja sen vaikutus perusterveydenhuollon palvelujen käyttöön. Sosiaalilääketieteellinen aikauslehti 59: 351–364.