Toisen asteen oppilaitoksessa olevien poikien HPV-rokotuskattavuuden vahvistaminen: laadullisen tutkimustiedon käyttäminen rokotusviestinnän kehittämiseksi

Kesto:

1.9.2022–31.12.2023

Vastuuyksikkö:

Viestintä ja vaikuttaminen

Muualla verkossa:

Tutkimuksessa tarkastellaan toisen asteen koulutuksessa olevien poikien suhtautumista ja asenteita HPV-rokotuksiin liittyen, sekä viestinnällisiä keinoja, joilla ikäryhmän (15–19-vuotta) poikia voidaan tavoittaa.

Lisäksi tutkimuksessa pilotoidaan ns. rapid ethnographic assessment (REA) -menetelmää, ja arvioidaan mahdollisuuksia soveltaa REA:a muissa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvissä toiminnoissa ja tutkimuksissa.

Tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteena on vahvistaa poikien HPV-rokotuskattavuutta, joka on tyttöjen rokotuskattavuutta alhaisempi. Tutkimuksella pyritään selvittämään erilaisia syitä poikien alhaisemmalle rokotuskattavuudelle ja varmistamaan, että ikäryhmän pojat ovat informoituja oikeudesta ilmaiseen rokotteeseen.

Tutkimuksessa käsitellään HPV-rokotteeseen liittyvien mielikuvien luomia haasteita, johtuen siitä, että HPV-rokotusviestintä on aiemmin suunnattu tytöille. Tämä on osaltaan johtanut virheelliseen käsitykseen siitä, että tytöt ovat pääasiassa vastuussa HPV:n ehkäisystä. Tutkimuksella pyritään löytämään keinoja normalisoimaan HPV-rokotteen sukupuolineutraalisuutta ja kaikkien sukupuolien vastuuta HPV:n ehkäisyssä.

Toteutus

Hanke toteutetaan THL:n yhteistyönä, johon osallistuvat terveysturvaajat- ja hyvinvointivaikuttajat-osastot sekä viestintäyksikkö ja sen käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus CUBE.

Yhteistyökumppanit

Tutkimuksen keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat valitut hyvinvointialueet sekä oppilaitokset, joissa tutkimus toteutetaan (lukiot ja ammattikoulut valituilla kenttätutkimusalueilla).

Rahoitus

THL

Yhteystiedot

Laura Kihlström
erikoistutkija
puh. 029 524 8370
[email protected]
 
Vuokko Härmä
erikoistutkija
puh. 029 524 7258
[email protected]