Alkuvuonna on todettu tavanomaista enemmän hepatiitti E -tartuntoja – lihatuotteiden mahdollisuutta taudin aiheuttajana selvitetään
THL:n tartuntatautirekisteriin on tammi-helmikuun aikana ilmoitettu 44 hepatiitti E-tapausta eri puolilta Suomea. Tapauksista 27 on joutunut sairaalahoitoon. Sairastuneiden mediaani-ikä on 64 vuotta ja heistä 70 prosenttia on miehiä.
THL:n haastattelemista 26 tapauksesta 25 oli nauttinut lihaa tai lihaleikkeleitä ennen sairastumistaan. Heistä 22 mainitsi eri tuotemerkkien meetvurstin tai salamin. Lihatuotteet ovat kuitenkin yleisesti nautittuja elintarvikkeita, joten havainnon merkityksestä tarvitaan lisäselvityksiä.
THL on tyypittänyt 13 tapauksen näytteissä todetut hepatiitti E-virukset (HEV). Yleisin genotyyppi oli HEV-3f, joka muodosti 3 ryvästä. HEV-3f on viimeksi todettu Suomessa vuonna 2019. Vuosina 2019–2022, HEV-3e ja HEV-3c olivat yleisimmät potilasnäytteistä tunnistetut genotyypit. Euroopassa HEV-3c, HEV-3e ja HEV-3f ovat yleisimpiä hepatiitti E:n genotyyppejä, ja niitä on löydetty sekä ihmisistä että sioista.
Hepatiitti E-tapauksia on ilmoitettu tavanomaista enemmän tammikuussa myös Belgiassa ja Tsekissä. THL genotyypittää tapausten näytteissä todetut hepatiitti E-virukset ja vertaa niitä muissa maissa todettujen tapausten viruksiin mahdollisen kansainvälisen epidemian tunnistamiseksi. Selvityksen etenemisestä kerrotaan THL:n infektio- ja rokotusuutisissa.
Ihmiset saavat tartunnan yleensä elintarvikkeista
Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti E -infektio on suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireeton. Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat keskimäärin 40 päivän kuluttua tartunnan saamisesta.
Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Hepatiitti E -virus voi levitä virusta kantavien ihmisten tai eläinten ulosteen välityksellä veteen ja elintarvikkeisiin. Virusta esiintyy myös tartunnan saaneen eläimen sisäelimissä. Lisäksi tartunnan voi saada suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen.
Hepatiitti E -virusta esiintyy pääasiassa sioilla, mutta Suomessa teurasikäisillä sioilla on vain vähän tartuntoja.
Meetvursti ja salami ovat kestomakkaroita, jotka kypsennetään kylmäsavustusmenetelmällä. Hepatiitti E-virukset saattavat säilyä kylmäsavustetuissa kestomakkaroissa, jos virusta on ollut raaka-aineissa. Normaali ruoan kuumennus tuhoaa hepatiitti E -viruksen.
Lisätiedot
Hepatiitti E laboratoriotutkimukset (THL)
Communicable Disease Threats Report, Week 6/2024 (pdf, ECDC)
Ruska Rimhanen-Finne (hepatiitti E -seuranta ja epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]
Päivi Laurila (virusten tyypitys)
erityisasiantuntija
THL
p. 029 524 8023
[email protected]