Fler fall än normalt av hepatit E har konstaterats i början av året – köttprodukter utreds som bakomliggande orsak

Utgivningsdatum 13.2.2024 13.22 | Publicerad på svenska 15.2.2024 kl. 14.20
Nyhet

Under januari–februari har 44 fall av hepatit E anmälts till THL:s register över smittsamma sjukdomar från olika håll i Finland. 27 av fallen har krävt sjukhusvård. Medianåldern för de insjuknade är 64 år och 70 procent av dem är män.

Av de 26 fall som THL intervjuat hade 25 ätit kött eller charkuterier innan de insjuknade. 22 av dem nämnde medvurst eller salami av olika varumärken. Köttprodukter är dock allmänt konsumerade livsmedel, så det behövs tilläggsutredningar om observationens betydelse.

THL har typbestämt de hepatit E-virus (HEV) som konstaterats i prover från 13 fall. Den vanligaste genotypen var HEV-3f, som bildade 3 kluster. HEV-3f konstaterades senast i Finland år 2019. Åren 2019–2022 var HEV-3e och HEV-3c de vanligaste genotyperna som identifierats i patientprover. I Europa är HEV-3c, HEV-3e och HEV-3f de vanligaste genotyperna av hepatit E, och de har hittats hos både människor och svin.  

I januari rapporterades fler fall än normalt av hepatit E även i Belgien och Tjeckien. THL genotypar hepatit E-virus som konstaterats i prover som tagits i fallen och jämför dem med virus som konstaterats i andra länder för att identifiera en eventuell internationell epidemi.  THL informerar om hur utredningen framskrider i sina infektions- och vaccinationsnyheter.

Människor smittas i allmänhet av livsmedel

Hepatit E är en leverinflammation orsakad av virus.  De flesta som smittas av hepatit E-infektion är symtomfria. Symtom på smitta kan vara bland annat feber, magsjuka och gulnad hud och gulnade ögonvitor. Symtomen uppträder i genomsnitt 40 dagar efter att man blivit smittad. 

Människor smittas i allmänhet via livsmedel. Hepatit E-virus kan spridas via virusbärande människors eller djurs avföring till vatten och livsmedel. Viruset förekommer också i det smittade djurets inre organ. Dessutom kan man smittas vid direkt kontakt med avföring från en människa eller ett djur som utsöndrar viruset. 

Hepatit E-virus förekommer i huvudsak hos svin, men i Finland är det ovanligt med smitta hos slaktfärdiga svin. 

Medvurst och salami är korvar med lång hållbarhet som tillreds genom kallrökning.  Hepatit E-virus kan finnas kvar i sådana kallrökta korvar om viruset har funnits i råvarorna. Normal upphettning av maten dödar hepatit E-viruset. 

Mer information

Vad är hepatit E? (THL) 

Laboratorieundersökningar av hepatit E (THL) 

I januari har fler hepatit E-infektioner än normalt konstaterats – THL utreder orsaken till ökningen (Nyhet från THL 24.1.2024) 

Communicable Disease Threats Report, Week 6/2024 (pdf, ECDC)

Ruska Rimhanen-Finne (hepatit E-uppföljning och epidemiutredning)
epidemiologiveterinär
THL
tfn 029 524 8942
[email protected] 

Päivi Laurila (virustypning)
specialist
THL
tfn 029 524 8023
[email protected]

Infektionssjukdomar Infektiotaudit ja rokotukset