Apinarokko leviää Kongossa – Euroopassa ja Suomessa tilanne rauhallinen
Kongon demokraattisessa tasavallassa Keski-Afrikassa on käynnissä toistaiseksi maan suurin apinarokkoepidemia. Tapauksia on raportoitu vuoden 2023 alusta yli 20 000. Kongossa esiintyvä kehityslinja I:n virus aiheuttaa vakavampaa tautia kuin Euroopassa viime vuosina kiertänyt apinarokkovirus.
Apinarokko on ensisijaisesti eläimistä ihmisiin tarttuva tauti. Tartuntoja tapahtuu kuitenkin myös ihmisten välillä. Nyt myös kehityslinja I:n viruksen on havaittu ensimmäistä kertaa leviävän seksin välityksellä. Eri tartuntatapojen osuutta Kongon epidemiassa ei tiedetä. Suurin osa tartunnoista (70 %) on todettu alle 15-vuotiailla lapsilla.
Apinarokon leviäminen Kongosta sen naapurimaihin on mahdollista. Riski epidemian leviämiselle Eurooppaan on arvioitu pieneksi. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC muistuttaa, että epidemiatilannetta ja matkailuun liittyvien tapausten määrää tulee kuitenkin seurata.
Suomessa todettu yhteensä 43 tapausta
Apinarokkoviruksesta tunnetaan kaksi kehityslinjaa. Kehityslinja II:n aiheuttama apinarokkoepidemia käynnistyi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kesällä 2022. Virus levisi erityisesti miesten välisen seksin välityksellä.
Tapausmäärät Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vähenivät voimakkaasti vuoden 2022 lopulla, ja uusien tapausten määrä on sen jälkeen pysynyt matalana. Tähän ovat vaikuttaneet lisääntynyt tietoisuus taudista, muutokset käyttäytymisessä, tehokas testaus ja tartunnanjäljitys sekä kohdennetun rokottamisen ja sairastetun taudin kautta saatu suoja tautia vastaan.
Suomessa on raportoitu yhteensä 43 tapausta vuodesta 2022 alkaen. Kaikki Suomessa raportoidut tartunnat ovat olleet aikuisilla miehillä.
Apinarokkoa vastaan käytetään rokotetta, jota tarjotaan altistuneille, apinarokkoon sairastuneiden lähikontakteille sekä korkeassa tartuntariskissä oleville. Suomessa rokotukset aloitettiin syksyllä 2022. Vuonna 2022 annettiin noin 2000 rokoteannosta ja 2023 noin 1000. Riskiryhmiin kuuluville, joilla ei ole sairastetun taudin tai kahden rokoteannoksen antamaa suojaa, suositellaan edelleen rokotuksen ottamista tartuntojen ehkäisemiseksi.
Riskiryhmiin kuuluvat:
- Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja joilla ollut useita satunnaisia seksikumppaneita viimeisen puolen vuoden aikana
- HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttävät miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
- Prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa.
Lisätietoja:
Leif Lakoma
ylilääkäri, THL
[email protected]
Tuula Hannila-Handelberg
ylilääkäri, THL
[email protected]
Kirsi Liitsola
erikoistutkija, THL
[email protected]