Helsingissä on todettu useita osterien aiheuttamia ruokamyrkytyksiä - osterit tyypillisiä tartunnanlähteitä

Julkaisuajankohta 24.2.2023

Helsingin kaupungin epidemiaselvitystyöryhmä selvittää ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän osterien syömiseen helmikuun aikana. Sairastuneita on tiedossa noin 20. 

Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia, jos ne elävät ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. 

Äkillinen vatsakipu ja pahoinvointi tyypillisiä oireita

Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin itämisaika on 12–48 tuntia. Oireita ovat äkillisesti alkavat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia. Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia. 

Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisiin ja virukset tarttuvat erittäin herkästi. Elintarvike- ja vesivälitteisten tartuntojen lisäksi norovirus voi tarttua myös suoraan henkilöstä toiseen, viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta tai aerosolitartuntana oksentamisen yhteydessä. Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan. 

Käsienpesu saippualla ja vedellä on avainasemassa noroviruksen torjunnassa. Elintarviketyössä olevien sairastuneiden henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen elintarvikevälitteisten epidemioiden välttämiseksi. 

Ilmoita epidemiaepäilystä kunnan terveystarkastajalle

Yksityishenkilöt ja elinkeinonharjoittajat voivat ottaa yhteyttä oman kunnan terveystarkastajaan, jos he epäilevät sairastumista elintarvikkeen välityksellä. 

Kunnan epidemiaselvitystyöryhmä tekee ilmoituksen kaikista elintarvike- tai vesivälitteistä epidemiaepäilyistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sähköiseen RYMY-tietojärjestelmään.

Lisätietoja

Helsingissä on todettu useita osterien aiheuttamia ruokamyrkytyksiä (Helsingin kaupungin tiedote 24.2.2023)

Mikä on norovirus? (THL)

Norovirus aiheuttaa suurimman osa elintarvikevälitteisistä epidemioista – osterit tyypillisiä tartunnanlähteitä (THL:n uutinen 22.9.2022)

Ilmoita epidemiaepäilystä (THL)

Riikka Åberg (Helsingin epidemiaselvitys)
Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
Helsingin kaupunki   
p. 09 310 32010                                                             
[email protected]

Ruska Rimhanen-Finne (norovirus- ja epidemiaseuranta)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Annika Pihlajasaari (norovirus elintarvikkeissa)
erityisasiantuntija
Ruokavirasto
p. 040 351 6884
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset