Ilmoita epidemiaepäilystä

Milloin epidemiaepäily ilmoitetaan?

Epäilyilmoitus tehdään aina, kun:

  • kyseessä on laitoksessa, esimerkiksi koulussa, päiväkodissa tai sairaalassa, esiintyvä epidemia 
  • on perusteltua aihetta epäillä kaupallista elintarviketta tartunnan lähteeksi
  • on perusteltua aihetta epäillä ravintolassa saadun ruokamyrkytyksen johtuvan laajalle levinneestä raaka-aine-erästä
  • tapauksia on enemmän kuin viisi
  • kyseessä on poikkeuksellisen vakavan taudinkuvan aiheuttava tapaus, esimerkiksi botulismi. 

Perhe-epidemioissa ilmoitus tehdään, jos on perusteltua aihetta epäillä kaupallista elintarviketta tartunnan lähteeksi.

Mihin epidemiaepäily ilmoitetaan?

Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden epäilyt ilmoitetaan sähköiseen RYMY-tietojärjestelmään.

Ruokaviraston ja THL:n yhteinen RYMY toimii epäily- ja selvitysilmoitusten vastaanotto- ja jakelujärjestelmänä sekä kansallisena ruokamyrkytysepidemiarekisterinä.

Epäilyilmoituksen laatii kunnallinen ruokamyrkytysepidemioiden selvitystyöryhmä mahdollisimman pian epidemiaepäilyn syntymisen jälkeen, jotta torjuntatoimiin voidaan ryhtyä viipymättä.

RYMY on tarkoitettu viranomaisten väliseen tiedonkulkuun. Yksityishenkilöt ja elinkeinonharjoittajat ottavat yhteyttä oman kunnan terveystarkastajaan.

Tee epäilyilmoitus RYMY-järjestelmään

HUOM! Jos sähköinen ilmoittaminen RYMY-tietojärjestelmään ei toimi, ota yhteys THL:n epidemiaselvitystiimiin ryhmazoo(at)thl.fi tai tartuntatautilääkäriin, p. 029 524 8557. Virka-ajan ulkopuolella ota yhteys THL:n infektiopäivystäjään, sähköposti duty24(at)thl.fi.

Epäilyilmoituksen tiedonkulku ja seuranta

THL välittää järjestelmään kirjatut epäilyilmoitukset ilmoittavan kunnan sairaanhoitopiirille ja aluehallintovirastoon (AVI). 

Ilmoitukset epidemioista, joiden epäillään leviävän veden välityksellä, välitetään Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviraan.

THL ja Ruokavirasto seuraavat epidemiailmoituksia sekä erityisesti suurten tai vakavaoireisten epidemioiden selvityksiä. 

Kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat seurata järjestelmään kirjattuja omien alueittensa epäilyilmoituksia. Myös aluehallintovirastot (AVI) ja Valvira voivat seurata järjestelmään kirjattuja epäilyilmoituksia.

Epäilyilmoituksen tiedonkulku havainnollistettu kuvana. Kuva kertaa tekstin.

RYMY-järjestelmän käyttöoikeudet

Epäilyilmoituksen tekemiseen kunta ei tarvitse käyttäjätunnusta. Seurantaa varten kunnat voivat tilata käyttäjätunnuksen Ruokavirastosta. 

THL toimittaa käyttäjätunnukset sairaanhoitopiireille ja Valviraan. Aluehallintovirastot saavat tunnuksensa Ruokavirastosta.

RYMY-käyttöoikeushakemus, kuntakohtainen käyttöoikeus (pdf 76 kt)