Jätevesitutkimus paljastaa koronaviruksen muunnosten esiintyvyyden eri paikkakunnilla

Julkaisuajankohta 14.5.2024 13.08
Uutinen

Jätevesitutkimuksen menetelmät ovat kehittyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusmenetelmä mahdollistaa SARS-CoV-2-koronaviruksen muunnosten havaitsemisen ja niiden suhteellisten osuuksien määrittämisen jätevedessä.

Menetelmän avulla voidaan seurata koronamuunnosten ajallisia ja paikallisia muutoksia väestössä. Menetelmää käytettiin koronaepidemian aikana tilannekuvan muodostamiseen. Tällä hetkellä sitä käytetään koronaviruksen seurantaan. Menetelmän avulla on kevättalven aikana havaittu EG.5-variantin suhteellisen osuuden vähenevän ja BA2.86/JN.1 osuuden kasvavan Suomen jätevesissä.
Koronavirusta erittyy tartunnan saaneiden henkilöiden nenänielun eritteisiin, ulosteisiin ja virtsaan ja sitä kautta jäteveteen. Jätevesistä kerättävä tieto tukee tilannekuvaa virusmuunnosten esiintymisestä eri paikkakunnilla. Jätevesiseuranta voi myös tarjota varhaisia merkkejä viruksen leviämisestä tietyillä alueilla.

”Jätevesiseuranta on kustannustehokas työkalu koronaviruksen muunnosten väestötason seurannassa, pienellä näytemäärällä voidaan saada merkittävä väestötason kattavuus”, painottaa erikoistutkija Anssi Lipponen jätevesitutkimuksen merkitystä koronaviruksen seurannassa tuoreessa julkaisussa.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että jätevesien seurannalla kyetään tunnistamaan koronavirusmuunnoksia jätevesistä potilasnäytteistä havaittujen trendien kanssa yhtenevästi. Tällä hetkellä THL jatkaa koronaviruksen jätevesiseurantaa harvennettuna, koska uusia huolestuttavia virusmuunnoksia ei ole havaittu. Jatkossa menetelmää on mahdollista muunnella, jotta sitä voidaan hyödyntää myös muiden tartuntatautien mm. influenssan ja RS-viruksen jätevesiseurannassa. 

Lisätietoja

Detection of SARS-COV-2 variants and their proportions in wastewater samples using next-generation sequencing in Finland (Nature.com)

Koronavirusmuunnokset jätevedessä

Tilannekatsaus koronaviruksesta

Anssi Lipponen 
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7962
[email protected] 

Tarja Pitkänen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6315
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset Ympäristöterveys influenssa koronavirus tutkimusuutinen vesi