Jauhelihapihvejä syöneillä todettu EHEC-tartuntoja – pihvit tulisi syödä aina täysin kypsennettyinä

Julkaisuajankohta 7.7.2021

vatsakipu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoon on tullut useita EHEC -tartuntoja, joissa välittäjäelintarvikkeeksi epäillään jauhelihapihvejä. 

Raa’assa jauhelihassa ja medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereja. Sen vuoksi jauhelihapihvit tulisi syödä aina täysin kypsennettyinä. 

Raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta, jotta bakteereita ei siirry sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten salaattiin.

EHEC tarttuu yleensä saastuneesta elintarvikkeesta

EHEC-bakteeri tarttuu yleensä ihmisen tai naudan ulosteella saastuneista elintarvikkeista. Riskielintarvikkeita ovat raaka tai huonosti kypsennetty naudanliha, pastöroimattomat maitotuotteet ja kuumentamattomana tarjoiltavat vihannekset, salaatit ja idut. 

Infektioon tarvittava annos on pieni, joten EHEC tarttuu helposti myös ihmisestä toiseen, jos käsihygienia on puutteellista. Tartunnan voi saada myös juoma- tai uimavedestä, tai suoraan märehtijöiltä, jotka toimivat EHEC-bakteerin varantona.

EHEC-tartunta voi johtaa vakavaoireiseen infektioon

EHEC-infektion tyypillisiä oireita ovat vatsakrampit ja ripuli, joka voi olla veristä. Oireet kestävät 4–10 päivää. Noin 5–10 prosentilla tartunnan saaneista kehittyy hemolyyttis-ureeminen syndrooma (HUS), mikä voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan. 

Vuodesta 2016 alkaen tartuntatautirekisteriin on raportoitu vuosittain keskimäärin 200 EHEC-tartuntaa. Tartunnoista yli puolet on peräisin ulkomailta. 

Vuosina 2001-2020 Suomessa EHEC-tartunnan saaneista ja haastatelluista 5 prosenttia mainitsi syöneensä raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa ennen sairastumista. 

Lisätiedot

Mikä on EHEC?
(THL)

Toimenpideohje EHEC-tartuntojen ehkäisemiseksi
(THL)

Paista jauhelihapihvit läpikypsiksi
(Ruokaviraston uutinen 7.7.2021)

EHEC ruokamyrkytysten aiheuttajana
(Ruokavirasto)

Ruska Rimhanen-Finne (EHEC-tartunnat Suomessa)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Annika Pihlajasaari (EHEC elintarvikkeissa)
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 029 530 4271
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset