Jyväskylän päiväkotiepidemian aiheuttajaksi osoittautui Salmonella Typhimurium -kanta

Julkaisuajankohta 15.7.2021

käsienpesu.

Jyväskylän päiväkodeissa todetun laajan vatsatautiepidemian aiheuttajaksi on osoittautunut Salmonella Typhimurium -bakteerikanta. Sama bakteerikanta löytyi sekä kahdeksalta kesäkuun lopulla sairastuneelta potilaalta, että päiväkotien keskuskeittiöstä otetusta kasvisseosnäytteestä. Näytteet tutkittiin kokogenomisekvensoinnilla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratoriossa. 

Tutkitussa kasvisseoksessa oli tuoretta jäävuorisalaattia, kurkkua sekä pakasteherneitä. Paikallisten elintarvikevalvontaviranomaisten selvitysten perusteella todennäköisin tartunnanlähde oli ulkomailta peräisin oleva jäävuorisalaatti. 

Jyväskyläläisissä päiväkodeissa sairastui vatsatautiin noin 400 henkilöä, joista hoitoon hakeutui lähes 170. Uusia tapauksia ei ole tullut tietoon kesäkuun lopun jälkeen. 

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää. Tartuntojen määrä on selvästi vähentynyt Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Valtaosa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Vuonna 2020 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin alle 200 salmonellatapausta, joissa tartunta oli saatu Suomessa.

Suomessa todetaan salmonellaepidemioita keskimäärin kaksi vuodessa. Yleisin epidemioissa tunnistettu lähde ovat ulkomailta peräisin olevat elintarvikkeet.

Lisätietoja

THL on saanut kolme epäilyilmoitusta salmonellaepidemioista 
(THL:n uutinen 30.6.2021)

Mikä on salmonella?
(THL)

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Anni Vainio (bakteerien laboratoriotyypitykset) 
erikoistutkija 
THL 
p. 029 524 8171 
[email protected] 

Annika Pihlajasaari (elintarvikejäljitys) 
ylitarkastaja 
Ruokavirasto 
p. 029 530 4271 
[email protected] 

 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset