THL on saanut kolme epäilyilmoitusta salmonellaepidemioista

Julkaisuajankohta 30.6.2021

Henkilö pesee käsiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on saanut kolme epäilyilmoitusta salmonellaepidemioista kesäkuun lopussa.

  • Jyväskylässä selvitetään laajaa 20 päiväkotiin liittyvää epidemiaa, jossa vatsataudin vuoksi noin 150 lasta on käynyt päivystyksessä 20.6. lähtien. Potilailta on todettu Salmonella Typhimurium. Päiväkodissa tarjotuista tuoreista kasviksista on tehty alustava salmonellalöydös pcr-tutkimuksella. Seuraavaksi salmonellalöydös varmistetaan viljelyllä, kantaa verrataan potilaista eristettyihin kantoihin ja tartuntojen yhteyttä eri kasviksiin selvitetään.
  • Virroilla 19 henkilöä on sairastunut vatsatautiin palvelukodissa. Potilaista ja palvelukodissa tarjolla olleista elintarvikkeista on otettu näytteitä. Mikäli niistä löytyy salmonella, kantoja verrataan Jyväskylän epidemiakantoihin. Tarjolla olleita tuoreita kasviksia verrataan Jyväskylässä tarjoiltuihin kasviksiin.
  • Laukaassa selvitetään päiväkotilasten vatsataudin laajuutta, aiheuttajaa ja lähdettä jäljittämällä elintarvikkeita ja ottamalla näytteitä potilaista sekä kyselytutkimuksella.

THL ja Ruokavirasto tukevat kuntia epidemiaselvityksessä. Potilailla, joilla on ripulia ja kuumetta, on hyvä muistaa salmonellan mahdollisuus. Elintarvike- tai vesivälitteistä epidemiaa epäiltäessä kunnan epidemiaselvitystyöryhmä tekee ilmoituksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Salmonellan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume - hyvä käsi- ja wc-hygienia keskeistä

Salmonellatartunnan yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää. Perheissä, joissa on vatsatautia liikkeellä, pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota käsihygieniaan, ettei tauti pääsisi leviämään.

Tartuntojen määrä on selvästi vähentynyt Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Valtaosa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Vuonna 2020 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin alle 200 salmonellatapausta, joissa tartunta oli saatu Suomessa.

Salmonellaepidemioita todetaan vuosittain keskimäärin kaksi. Yleisin epidemioissa tunnistettu lähde on ulkomailta peräisin olevat elintarvikkeet.

Lisätietoja

Salmonella
THL

Ilmoita epidemiaepäilystä 

Salmonella toimenpideohje 

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Annika Pihlajasaari (elintarvikejäljitys)
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 029 530 4271
[email protected]

Eija Suominen (paikallinen selvitys, Jyväskylä)
hygieenikkoeläinlääkäri
Jyväskylän kaupunki
p. 050 526 0437
[email protected]

Rebekka Kinnunen (paikallinen selvitys, Virrat)
vs. ympäristöterveyspäällikkö
Keurusselän ympäristön- ja terveydensuojelutoimisto
puh. 040 168 1020
[email protected]

Miia Valkonen (paikallinen selvitys, Laukaa)
ympäristöpäällikkö
Laukaan Ympäristövalvonta
P. 040 064 2429
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset salmonella - Infektiotaudit ja rokotukset