Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa
Kaksi henkilöä on sairastunut legionellabakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa. Todennäköisin tartunnan lähde on kiinteistön lämminvesijärjestelmä. Järjestelmästä otetut ensimmäiset näytteet ovat tutkittavana THL:n vesimikrobiologian laboratoriossa.
Suomessa legionellakeuhkokuumeeseen eli legionelloosiin on sairastunut noin 10–30 ihmistä vuosittain. Vuonna 2019 sairastuneita oli 44, joista 26 oli ulkomailta ja 18 kotimaassa saatuja tartuntoja. Suomessa ei ole todettu yhtään sairaalasta tai muusta hoitolaitoksesta saatua infektiota vuoden 2017 jälkeen.
Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Legionellabakteeri ei leviä ihmisestä toiseen, eikä vettä juomalla, vaan se tarttuu vesiaerosoleina hengitysteitse.
Legionellabakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumeita. Vaikka legionellat ovat suhteellisen yleisiä mikrobeja elinympäristössämme, useimmat bakteereille altistuvista eivät koskaan sairastu legionelloosiin.
Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä, jos veden lämpötila on 20–45 astetta. Legionellojen torjumiseksi kiinteistön lämpimän veden lämpötilan pitäisi olla vuoden 2007 jälkeen rakennetuissa kiinteistöissä aina vähintään 55–65 astetta käyttäjän hanasta mitattuna. Samaa lämpötilatasoa olisi suositeltavaa tavoitella myös vanhemmissa kiinteistöissä.
Lisätiedot
Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa
(Siunsoten tiedote 26.2.)
Mikä on legionella?
(THL)