Karbapeneemeille vastustuskykyiset bakteerikannat yleistyvät – hoitolaitosrypäitä viime vuosina myös Suomessa

Julkaisuajankohta 22.4.2020

mies ja nainen työskentelevät laboratoriossa.

Karbapenemaaseja tuottavat enterobakteerit (CPE) ovat kasvava uhka potilasturvallisuudelle ja terveydenhuollolle kaikkialla maailmassa. Myös Suomessa CPE-bakteerien määrä on lisääntynyt. Vuonna 2012 CPE-bakteereja havaittiin seitsemän, kun vuonna 2018 löydöksiä oli yhteensä 70. 

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa tarkastellaan CPE-tilannetta Suomessa vuosina 2012–2018. 

Yleisimpiä CPE-löydöksiä olivat Klebsiella pneumoniae (45 %), Escherichia coli (40 %) ja Citrobacter freundii (6 %). Yleisimpiä karbapenemaaseja eli karbapeneemejä hajottavia entsyymejä olivat NDM (35 %), OXA-48-tyyppiset (33 %) ja KPC (31 %). Potilailla joilla näitä havaittiin, oli usein taustalla matka tai sairaalahoito ulkomailla. 

K. pneumoniae yleisin rypäiden aiheuttaja 

Vuosina 2012–2018 havaittiin yhteensä kahdeksan ryvästä, joista K. pneumoniae aiheutti seitsemän ja C. freundii yhden. Kolmessa rypäässä löytyi linkki ulkomaille. 

”Huomionarvoista on, että vuosina 2012–2018 E. coli ei aiheuttanut yhtään ryvästä, vaikka se oli aineistossa toiseksi yleisin bakteerilaji. Suomessa tehdyt löydökset ovat samankaltaisia kuin muissa Pohjoismaissa tehdyt havainnot”, THL:n erikoistutkija Kati Räisänen sanoo. 

Moniresistenttien bakteerien torjuntaohje päivitetty 

Kansallista ohjetta moniresistenttien mikrobien torjunnasta on päivitetty tutkimuksen havaintojen perusteella. Ohjetta on päivitetty muun muassa siivousta koskevan ohjeistuksen osalta, kun tutkimusten mukaan hoitolaitoksissa ympäristöllä näyttää olevan osuutta moniresistenttien bakteereiden leviämisessä. 

Lisäksi näytteenottokäytäntöjä on tarkennettu. CPE-epidemioiden yhteydessä seulontoja suositellaan jatkamaan pidempään kuin muiden moniresistenttien bakteerien kohdalla ja kliinisestä näytteestä tehdyn CPE-löydöksen kohdalla tulee arvioida myös tartunnan alkuperää.

Lisätietoja

Molecular epidemiology of carbapenemase-producing Enterobacterales in Finland, 2012–2018
(European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases)

Tracing local and regional clusters of carbapenemase-producing Klebsiella pneumoniae ST512 with whole genome sequencing, Finland, 2013 to 2018
(Eurosurveillance)

Mikä on CPE?
(THL)

Lisätietoa karbapaneemiresistenssistä
(THL)

Ohje moniresistenttien mikrobien tartunnantorjunnasta
(THL)

Kati Räisänen
erikoistutkija
THL
puh: 029 524 7094
[email protected]

Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6629
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset