Katsaus: Terveydenhuollon varautumista pitkittyviin helteisiin tulisi parantaa Suomessa

Julkaisuajankohta 29.6.2023

Kuvassa aurinko paistaa siniseltä taivaalta.

Monet perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sairaalat Suomessa eivät ole varautuneet riittävästi pitkittyneestä helteestä aiheutuviin haittoihin. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimasta katsauksesta, joka julkaistiin Aikakauskirja Duodecimin Terveysturvallisuus-teemanumerossa 29. kesäkuuta.

Katsauksen mukaan sisätilojen kuumentuminen helleaaltojen aikana on sairaaloissa yleinen ongelma, josta aiheutuu haittoja potilaiden ja työntekijöiden hyvinvoinnille sekä sairaaloiden toiminnalle. Vuodeosastoilla hoidettaville potilaille kuumuus on vakava terveysriski. Yli puolet helleaaltoihin liittyvistä kuolemista tapahtuu Suomessa sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Helteeseen varautuminen tulisi sisällyttää kaikkien hoito- ja hoivalaitosten valmiussuunnitteluun

Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumistoimet ovat tärkeitä kuuman sään vakavien terveyshaittojen ehkäisemiseksi. 

  • Helleaaltojen aikana tarvitaan nopeita ja ajantasaisia toimenpiteitä, joilla suojataan hoitolaitoksiin sijoittuvia sekä kotona asuvia riskiryhmiin kuuluvia. 
  • Lisäksi tarvitaan pidemmän aikavälin toimia, joilla torjutaan toimitilojen ylilämpenemistä. Hoito- ja hoivalaitoksissa tulisi lisätä passiivisia ja aktiivisia jäähdytyskeinoja, joilla parannetaan toimitilojen lämpö- ja kosteusolosuhteiden hallintaa pitkittyvän helteen aikana.

”Ilmatieteen laitoksen julkaisemia hellevaroituksia tulisi kehittää niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat saisivat automaattisesti tiedon varoituksen antamisesta ja viranomaisten toimintaohjeista”, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Terveydenhuollon hoitolaitosten varautumista voitaisiin edistää myös määrittämällä erilaisille toimitiloille kesäajan korkeita sisälämpötiloja koskevat ohje- tai raja-arvot, jotka ottavat huomioon potilasturvallisuusnäkökulman.

Voimakkaat helleaallot ovat Suomessa jo nykyisin merkittävä kansanterveydellinen riski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville. Ilmaston lämmetessä ja väestön ikääntyessä helteeseen liittyvät terveysriskit lisääntyvät entisestään. 

Viite

Kollanus V, Halonen JI, Lanki T. Helteen vaikutukset ja varautuminen terveydenhuollossa. Duodecim 2023;139(13):1127–33.

Lisätietoja

Helle

Helteen terveyshaittojen torjunta hoitolaitoksissa

Virpi Kollanus (paikalla 29.–30.6.) 
tutkija
THL
p. 029 524 6392
[email protected]

Timo Lanki
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6326
[email protected]

Pääsivusto Ympäristöterveys ilmastonmuutos - thlfi