Kesän tapahtumat voivat lisätä apinarokkotartuntoja – rokotussuosituksiin ei muutoksia
Apinarokkotartunnat voivat alkaa taas lisääntyä, kun ihmiset matkustavat ja kokoontuvat festivaaleille ja muihin tapahtumiin. Riski tartuntojen leviämiselle on kuitenkin pienempi kuin viime vuonna, koska monet riskiryhmiin kuuluvat ovat joko saaneet rokotuksen tai sairastaneet taudin.
Toisaalta vielä ei ole varmuutta, kuinka hyvän suojan rokotus tai taudin sairastaminen antaa ja kauanko suoja kestää. Maailmalla myös aiemmin taudin sairastaneilla ja rokotetuilla, myös kaksi rokoteannosta saaneilla on ollut joitain tartuntoja. Heillä oireet näyttäisivät olevan lievempiä kuin henkilöillä, joilla ei ole aiemmin saatua suojaa.
Rokote on edelleen tehokas tapa estää taudin leviämistä ja vähentää vakavan taudin riskiä.
Rokotussuositukset ennallaan
Suomessa rokotussuosituksiin ei ole tullut muutoksia helmikuun 2023 jälkeen. Rokotuksia suositellaan apinarokolle lähikontaktissa altistuneiden lisäksi miehille, joilla on ollut miesten välistä seksiä ja useita satunnaisia seksikumppaneita edellisen 6 kuukauden aikana sekä hivin ennaltaehkäisevää lääkitystä, eli prep-hoitoa saaville tai hoitoon pääsyä jonottaville.
Riskiryhmien rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein. Rokotussarja olisi hyvä täydentää, jos on saanut vain yhden rokotteen. Rokotuksista saa tietoa oman hyvinvointialueen verkkosivuilta tai terveysasemalta.
Tapausmäärät vähentyneet Suomessa ja muualla Euroopassa
Suomessa viimeisin apinarokkotartunta on lokakuulta 2022. Tapausmäärät ovat vähentyneet selvästi koko Euroopassa viime syksyn ja talven aikana ja tänä keväänä tapauksia on raportoitu vain muutamia kymmeniä. Merkittävä osa tartunnoista on todettu miehillä, joilla miesten välistä seksiä.
Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä yleisoireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.
Apinarokkotartuntaa epäiltäessä suositellaan välttämään fyysisiä kontakteja ja olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse ennen hoitoon hakeutumista. Erityisen tärkeää on välttää läheisiä kontakteja raskaana oleviin, lapsiin ja henkilöihin, joilla on puolustuskykyä heikentävä vakava perussairaus.
WHO ilmoitti toukokuun alussa, että apinarokko ei enää ole maailman laajuinen terveysuhka. Toimia tartuntojen ehkäisemiseksi tarvitaan kuitenkin edelleen. WHO ja Euroopan tautikeskus ovat siirtyneet käyttämään apinarokosta nimeä Mpox ehkäistäkseen syrjintää ja leimaamista.
Lisätiedot
Kirsi Liitsola
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8832
[email protected]
Tuula Hannila-Handelberg
ylilääkäri
THL
p. 029 524 7701
[email protected]
Eija Hiltunen-Back
erikoislääkäri, THL:n vieraileva tutkija
THL
[email protected]