Kestävää ruokaa terveydeksi  – kansalliset ravitsemussuositukset on julkaistu

Julkaisuajankohta 27.11.2024 11.26
Uutinen

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvipainotteisempia ruokavalioita sekä terveys- että ympäristösyistä. Suositeltava ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva, kohtuullinen ja nautittava – ruokailoa unohtamatta. Suositusten mukaisilla ruokavalinnoilla tuotamme hyvinvointia itsellemme, tuleville sukupolville sekä luonnolle.

Uudet suositukset julkaisee Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN).

Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee

Suosituksilla pyritään lisäämään lautasille kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa, palkokasveja sekä kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Tavoite on vähentää punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan ja tyydyttyneen rasvan määrää. Nämä valinnat edistävät terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentävät kansansairauksien riskiä ja kuolleisuutta. 

”Kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa syödä jokaisella aterialla sekä lisätä niitä omiin tuttuihin ruokaresepteihin. Punaista lihaa voi korvata palkokasveilla, kuten herneillä, pavuilla ja linsseillä", kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen, THL:n professori Suvi Virtanen

"Ruokavalion kokonaisuus kuitenkin ratkaisee, eivät yksittäiset ruoat. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä värikkäämpää ruokaa lautasellamme on, sitä ravintorikkaampaa ja terveellisempää se on", muistuttaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen, THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö.

Suosituksissa huomioidaan ensimmäistä kertaa terveyden rinnalla laajasti myös ympäristön hyvinvointi. 

"Uudet kotimaiset ravitsemussuositukset ovat erinomainen työkalu planetaarisen terveyden edistämiseen – ihmisten ja luonnon toisiaan tukevaan hyvinvointiin ja terveyteen. Otetaan nämä suositukset nyt käyttöön”, kannustaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja, VRN:n varapuheenjohtaja Mika Salminen.

”Olen itse tänä vuonna jättänyt kokonaan pois naudan- ja lampaanlihan omasta ruokavaliostani, sekä terveys- että kestävyyssyistä, sekä voimakkaasti lisännyt kasvisten määrää”, Salminen kertoo.

Ravitsemussuositukset perustuvat laajan tiedeyhteisön työhön

Ravitsemussuositukset perustuvat laajan tiedeyhteisön työhön ja uusimpaan tieteelliseen näyttöön. 

Kotimaiset suositukset pohjautuvat vuonna 2023 julkaistuihin Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, mutta niissä huomioidaan suomalainen ruokakulttuuri ja suomalaisten ravitsemuksen ja terveyden haasteet sekä Suomen ympäristön erityispiirteet. 

THL:n asiantuntijoita on osallistunut niin pohjoismaisten kuin kotimaisten ravitsemussuositusten tekemiseen.

Lähde:

Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tiedote: Kestävää ruokaa terveydeksi – kansalliset ravitsemussuositukset

Lisätietoja:

Suvi Virtanen
professori, VRN:n jäsen
THL
puh. 029 524 8729
[email protected]

Satu Männistö
tutkimuspäällikkö, VRN:n jäsen
THL
puh. 029 524 8594
[email protected]

Satu Jyväkorpi
pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) 
puh. 029 520 4262
[email protected]

Miten ravitsemussuositukset syntyvät?

Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Kansantaudit Pääsivusto Ympäristöterveys ilmastonmuutos tutkimusohjelma3hyte