Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer har publicerats

Utgivningsdatum 27.11.2024 11.26 | Publicerad på svenska 29.11.2024 kl. 15.20
Nyhet

Nya nationella näringsrekommendationer styr mot mer växtbaserade typer av kost av både hälso- och miljöskäl. Kosten som rekommenderas är mångsidig, varierad, måttlig och njutbar – utan att glömma matglädjen. Genom kostval som följer rekommendationerna skapar vi välbefinnande för oss själva, kommande generationer och naturen.

Nya rekommendationerna ges ut av Statens näringsdelegation. 

Kosten som helhet avgör

Syftet med rekommendationerna är att öka mängden grönsaker, bär och frukt, fullkornsspannmål, baljväxter samt hållbart fångad eller odlad fisk på tallrikarna. Målet är att minska mängden rött kött, köttprodukter samt salt och mättat fett. Dessa val främjar hälsan och välfärden samt minskar risken för folksjukdomar och dödligheten.

”Det lönar sig att äta grönsaker, bär och frukt vid varje måltid och lägga till dem i sina egna bekanta matrecept. Rött kött kan ersättas med baljväxter, såsom ärter, bönor och linser”, berättar Suvi Virtanen, professor vid THL och medlem i Statens näringsdelegation. 

”Kosten som helhet är däremot det som avgör, inte enskilda maträtter. En bra tumregel är att ju färgstarkare mat vi har på vår tallrik, desto mer näringsrik och hälsosam är den”, påminner, Satu Männistö, forskningschef vid THL och medlem i Statens näringsdelegation.

Vid sidan av hälsan beaktar rekommendationerna för första gången även miljöns välfärd i stor utsträckning.

”De nya inhemska näringsrekommendationerna är ett utmärkt verktyg för att främja planetär hälsa – människors och naturens välfärd och hälsa som stöder varandra. Låt oss nu ta dessa rekommendationer i bruk”, uppmuntrar Mika Salminen, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd och vice ordförande för Statens näringsdelegation.

”Jag har själv uteslutit nöt- och fårkött helt och hållet från min kost i år, både av hälso- och hållbarhetsskäl, samt kraftigt ökat mängden grönsaker”, berättar Salminen.

Näringsrekommendationerna grundar sig på ett brett vetenskapssamfundsarbete

Näringsrekommendationerna grundar sig på ett brett vetenskapssamfundsarbete och de senaste vetenskapliga rönen. 

De inhemska rekommendationerna grundar sig på de nordiska näringsrekommendationerna som publicerades 2023, men den finländska matkulturen och utmaningarna med finländarnas nutrition och hälsa samt särdragen i den finländska miljön beaktas i dem. 

THL:s experter har deltagit i utarbetandet av både nordiska och inhemska näringsrekommendationer.

Källa:

Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 (på finska). Webbpublikation. Statens näringsdelegation och THL.

Pressmeddelande, Statens näringsdelegation

Mer information:

Suvi Virtanen
professor, medlem i VRN
THL
tfn 029 524 8729
[email protected]

Satu Männistö
forskningschef, medlem i VRN
THL
tfn 029 524 8594
[email protected]

Satu Jyväkorpi
generalsekreterare
Statens näringsdelegation (VRN)
tfn 029 520 4262
[email protected]

Hur uppstår näringsrekommendationerna? (på finska)

Elintavat ja ravitsemus Huvudwebbplats Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Kansantaudit Ympäristöterveys ilmastonmuutos tutkimusohjelma3hyte