Koronatartuntojen määrä kasvussa koko heinäkuun ja lähes koko Suomessa
Uusien koronatapausten määrä on kasvussa jo viidettä viikkoa. Viikolla 29 (19.–25.7.) uusia tapauksia todettiin yhteensä 2 895. Tapausmäärä on lähes 30 prosenttia korkeampi kuin edellisellä viikolla. Koronatestejä tehtiin valtakunnallisesti noin 116 600, joista positiivisten näytteiden osuus oli 2,5 prosenttia.
14 vuorokauden ilmaantuvuusluvut ovat kasvussa 19:ssa sairaanhoitopiirissä, toisin sanoen melkein koko maassa. Covid-19-tapausten kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 93 sataatuhatta asukasta kohden. Tehollisen tartuttavuusluvun arvio on pysynyt miltei samana kuin viime viikolla 1,05–1,25 (90% todennäköisyysväli), mikä kertoo epidemian kasvusta edelleen. Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus on noin 8 prosenttia.
Epidemia leviää edelleen nuorten aikuisten keskuudessa. Viikolla 29 yli puolet kaikista tartunnoista todettiin 10–29-vuotiailla, erityisesti 18–21-vuotiailla nuorilla. Karanteeniin asetettiin viime viikolla 5 952 henkilöä. Karanteenimääräyksiä annettiin suunnilleen saman verran kuin edellisellä viikolla.
Tartuntaketjut ovat kesäaikana kasvaneet suuremmiksi. Jäljityksestä on tullut vaikeampaa ja paikoin ruuhkautunutta. 67 prosentissa tapauksista tartunnanlähde saatiin kuitenkin vielä selvitettyä. Altistumisia on tapahtunut erilaisissa vapaa-ajan tapahtumissa, ravitsemisliikkeissä ja myös ulkotiloissa pidetyissä juhlissa ja yleisötilaisuuksissa. Koronavirukselle altistuneiden on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä. Juuri nyt on erittäin tärkeää, että myös nuoret ja työikäiset henkilöt huomioivat omassa käyttäytymisessään tartunnan mahdollisuuden, jotta yhteiskunnan sulkutoimilta voitaisiin välttyä.
Sairaalahoidon tarve loivassa nousussa
Suomessa noin 65 % väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen ja täyden suojan, eli kaksi rokoteannosta, on saanut 32 % väestöstä. Koronarokotusten ansiosta sairaalahoidon tarve ei enää kasva samaa tahtia kuin aiemmin pandemian aikana. Tähän vaikuttaa riskiryhmien hyvä rokotuskattavuus. Vanhimmissa ikäryhmissä koronan ilmaantuvuus ja tautiin liittyvät kuolemantapaukset ovat laskeneet erittäin alhaiselle tasolle.
Koronapotilaita oli 28.7.2021 sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan sairaalahoidossa yhteensä 57, joista perusterveydenhuollon osastoilla 3, erikoissairaanhoidon osastoilla 48, ja teho-osastoilla 6 potilasta. Sairaalahoitoa tarvitsevissa korostuvat valtakunnallisesti katsottuna nuoret aikuiset ja rokottamattomat potilaat.
Koko epidemian aikana tautiin liittyviä kuolemia on ilmoitettu 28.7.2021 mennessä yhteensä 982.
Epidemiologista tilannetta seurataan viikoittain. Tilannekatsaus julkaistaan torstaisin klo 10.
Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat luettavissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla.
- Koronaviruksen seuranta
- Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset
- Koronavirus lukuina (HUS)
- Toimintasuunnitelma covid-19 -epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2021:21)
- Koronaepidemian vaikutukset hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen
- Covid-19-rokotusten edistyminen
- Suuntaviivat covid-19-epidemiaan liittyvien rajoitustoimien ja -suositusten hallitulle purkamiselle: Hallituksen muistio 20.4.2021 (VNK)
Lisätietoja:
Kari Hakari
osastopäällikkö
STM
[email protected]
Mika Salminen
johtaja
THL
[email protected]