Koronaviruksen omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittu myös Suomessa

Julkaisuajankohta 13.1.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannassa on tehty ensimmäinen havainto koronaviruksen omikronvariantin XBB.1.5 -alalinjan viruksista Suomessa. 

Omikron XBB.1.5 -alalinjaa havaittiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2022 Yhdysvalloissa, jossa se on levinnyt voimakkaasti. Sen jälkeen sitä havaittu myös Iso-Britanniassa sekä useissa EU/ETA-alueen maissa. 

”Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta. XBB.1.5-alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi, ja kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikron variantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa. Tällä hetkellä sen ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan muita omikronvirusmuunnoksia vakavampaa tautia, ja rokotesuoja vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.    

THL seuraa eri koronavirusvarianttien esiintymistä Suomessa niin sanotulla kokogenomisekvensoinnilla. Sen avulla määritetään otoksena väestössä kiertävien virusten linjat sekä niissä esiintyvät mutaatiot. Tulokset raportoidaan tartuntatautirekisteriin sekä koosteena THL:n verkkosivuilla 2–3 viikon viiveellä näytteenotosta.

Lisätiedot 

Muuntuneet koronavirukset (THL)

SARS-CoV-2-koronaviruksen genomiseuranta (THL)

Koronavirus SARS-CoV-2 (THL)

Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija 
THL
p. 029 524 8884
[email protected] 

Hanna Nohynek
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8246
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi