Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta

Julkaisuajankohta 25.6.2024 13.15
Tiedote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.

Tällaisia ovat:

  • turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt
  • siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät
  • sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät 
  • lintujen rengastajat
  • luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät 
  • kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät
  • virkaeläinlääkärit
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Tartuntariskissä olevia varten Suomeen on hankittu EU:n yhteishankinnan kautta 20 000 annosta lintuinfluenssarokotetta. Määrä riittää 10 000 ihmisen rokottamiseen kahdella annoksella.

Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.  

Lisäksi tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn. 

Suomessa ei toistaiseksi yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa

Suomessa ei ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisen lintuinfluenssatartuntaa.

Tartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä tai niiden eritteistä. Lintuinfluenssavirus tarttuu kuitenkin heikosti ihmiseen, ja tartuntatapauksia todetaan ylipäätään hyvin harvoin. 

H5N1-alatyypin lintuinfluenssavirus, joka on viime vuosina aiheuttanut tautia myös Suomessa luonnonvaraisissa ja tarhatuista eläimissä, on yhdistetty myös vakaviin tai kuolemaan johtaneisiin tautitapauksiin ihmisessä.

Rokotukset aloitetaan hyvinvointialueilla mahdollisimman pian

H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan huhtikuussa 2024. 

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi pidempikin.

”Rokotukset pyritään aloittamaan hyvinvointialueilla mahdollisimman pian, jotta kahden annoksen rokotussarja ehditään tarjota rokotettaville ennen syksyn influenssakauden alkamista”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku.  

Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada. 

Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.

Lintuinfluenssatilanne Suomessa rauhallinen

Vuonna 2023 Suomessa todettiin suuria luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia, jotka johtuivat lintuinfluenssavirusinfektiosta. Virus levisi laajasti myös turkistarhatiloille aiheuttaen korkeaa sairastavuutta ja kuolleisuutta eläimissä. 

Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna.  Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen.

Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla. 

Lisätiedot:

Lintuinfluenssarokote (THL)

Lintuinfluenssa (THL)

Lintuinfluenssarokotukset Suomessa – suosituksen perusteet ja rokotusten kohderyhmät (THL, pdf)

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan tartuntariskissä oleville (STM:n tiedote 13.6.2024) 

Lintuinfluenssatapaukset Suomessa (Ruokavirasto)

Anniina Virkku (rokotukset)
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 8231
[email protected] 

Erika Lindh (lintuinfluenssa ja ihmisterveys) 
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8039
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto lintuinfluenssa - Infektiotaudit ja rokotukset rokotukset - Infektiotaudit ja rokotukset