Lintuinfluenssarokote
Lintuinfluenssarokote suojaa ihmistä lintuinfluenssavirusten aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella torjutaan myös lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi virukseksi ja siten pandemian syntyä.
Lintuinfluenssa
Kenelle lintuinfluenssarokote annetaan?
Lintuinfluenssarokotteen saavat maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.
Rokote annetaan
- henkilöille, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla
- siipikarjan parissa työskenteleville henkilöille, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijöille)
- henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
- lintujen rengastajille
- henkilöille, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle
- virkaeläinlääkäreille
- laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.
Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin ei ole, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.
Mitä rokotetta käytetään ja mitä se sisältää?
Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta.
- Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia.
- Vaikuttavana aineena on lintuinfluenssaviruksen pintarakenteita. Rokotteessa on käytetty A/Astrakhan/3212/2020 (H5N8) -kaltaista viruskantaa.
- Rokote sisältää skvaleenipohjaista adjuvanttia eli tehosteainetta, MF59C.1. Tehosteaine sisältää myös pienen määrän polysorbaatti 80:a.
- Apuaineina on suoloja ja puhdistettua vettä.
- Rokote ei sisällä säilöntäaineita.
- Rokote saattaa sisältää häviävän pieniä määriä kananmunan proteiinia, ovalbumiinia sekä neomysiiniä, kanamysiiniä, formaldehydiä ja hydrokortisonia, joita on käytetty valmistusprosessissa.
Lisätietoa Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotteesta (pdf 375 kt, EMA)
Rokote toimitetaan käyttövalmiina. Ravista varovasti ennen käyttöä. Katso rokotepakkauksesta tarkemmat ohjeet rokotteen käyttövalmiiksi saattamisesta.
Annostus ja aikataulu
Rokoteannos on 0,5 ml.
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla selvästi tätä pidempikin.
Rokotusohjeet
Rokote annetaan lihaksensisäisesti (IM).
- Oikean pistospaikan ja neulan valinta hartiaan rokottaessa
- Lihaksensisäinen pistotekniikka aikuiselle
Rokotetta ei saa antaa ihon alle.
Rokotteen voi antaa samaan aikaan tai millä aikavälillä tahansa muihin rokotteisiin nähden.
Mitkä ovat rokotteen vasta-aiheet ja varotoimet?
Alle 18-vuotiaiden rokottamisesta on toistaiseksi vähän tutkimustietoa. Samankaltaisella rokotteella tehdyissä tutkimuksissa alle 18-vuotiailla ei havaittu aikuisista poikkeavia haittavaikutuksia.
Rokotteen tehoa alle 18-vuotiaille ei ole arvioitu.
6 kuukauden – 17 vuoden ikäisten rokottamista tulee harkita vain poikkeustapauksissa yksilöllisen arvion perusteella. Arviossa on syytä ottaa huomioon tartunnan ja vakavan taudin riski rokotettavalle sekä mahdolliset rokottamiseen liittyvät riskit.
Rokotteen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana ei toistaiseksi ole riittävästi tutkimustietoa. Raskaana olevan rokottamista tulee harkita vain, jos rokottamisen hyödyt selvästi ylittävät mahdolliset haitat.
Rokotetta ei saa antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.
Anafylaksia
Rokote sisältää häviävän pieniä määriä kananmunan proteiinia. Vakavasti kananmuna-allergisen rokottamista kannattaa harkita vain, jos hyödyt selvästi ylittävät rokottamiseen liittyvät riskit.
Kananmunalle allergisen rokottaminen
Formaldehydiallergia ei yleensä estä rokotteen antamista. Rokote saattaa sisältää vain hyvin pieniä jäämiä formaldehydiä. Formaldehydiallergia ilmenee yleensä viivästyneenä paikallisena ärsytysoireena iholla. Se ei lisää rokotettavan riskiä saada anafylaktinen reaktio.
Formaldehydille allergisten rokottaminen
Antibiooteille yliherkät voi yleensä rokottaa, vaikka valmisteyhteenvedossa mainitaan antibioottijäämistä.
Antibiootille allergisten rokottaminen
Siirrä rokotusta, jos rokotettavalla on kuumetta tai kuumeinen infektio.
Mitä hyötyjä lintuinfluenssarokotteella on?
Rokote antaa suojaa influenssa A -viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Virus voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).
Ihmisen lintuinfluenssainfektion estäminen on tärkeää myös uuden pandemian torjuntakeinona.
Arvio rokotteen tehosta perustuu eläinkokeisiin sekä tutkimuksiin, joita on tehty samankaltaisella H5N1-rokotteella. Tutkimuksesta riippuen kaksi rokoteannosta antoi 64–90 prosentille tutkittavista ihmisistä riittävän vasta-ainevasteen.
Mitä haittoja lintuinfluenssarokotteella voi olla?
Haittavaikutusarviot perustuvat turvallisuustutkimuksiin, joita tehtiin samankaltaisella H5N1-influenssarokotteella.
Rokotuksen jälkeen voi esiintyä paikallisoireita, kuten pistokohdan turvotusta, punoitusta tai kipua muutaman vuorokauden sisällä rokottamisesta.
Rokotusraajan paikalliset oireet
Rokotetulle voi tulla myös yleisoireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, väsymystä tai pahoinvointia.
Paikallisreaktioita ja ohimeneviä yleisoireita voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Paikalliset oireet tai yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.
Koska adjuvantti eli tehosteaine tehostaa rokotteen synnyttämää suojaa eli lisää rokotteen immunogeenisuutta, voi se samalla voimistaa rokotuksen jälkeen ilmeneviä paikallis- ja yleisoireita. Adjuvanttia sisältävä rokote voi aiheuttaa enemmän mm. kuumereaktioita. Samassa työpaikassa työskentelevien rokotuksia voidaan harkita porrastettavaksi, jotta mahdolliset poissaolot eivät häiritse työtehtäviä.
Harvinaiset haittavaikutukset
Vakavat haittavaikutukset kuten vakava allerginen reaktio, anafylaksia, ovat hyvin harvinaisia.
Anafylaksia
Nyt käytössä olevan lintuinfluenssarokotteen kaltaisilla H1N1-pandemiarokotteella ja kausi-influenssarokotteilla on havaittu hyvin harvinaisia neurologisia sekä iho- ja verisuoniperäisiä haittavaikutuksia. Tällaisia ovat olleet muun muassa hermoston häiriöt (esim. pistely), yleistyneet ihoreaktiot (esim. angioedeema), verihiutaleiden niukkuus ja verisuonitulehdus. Lisätietoja näistä voit lukea pakkausselosteesta.
Näitä haittavaikutuksia ei ole havaittu nyt käytössä olevalla rokotteella, mutta rokotevalmistaja mainitsee nämä haittavaikutukset rokotteen valmisteyhteenvedossa ja pakkausselosteessa. On mahdollista, että tällaisia hyvin harvinaisia haittavaikutuksia havaitaan myös Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotteella, kun rokotetta annetaan suurelle joukolle ihmisiä.