Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – taudin mahdollisuus on syytä huomioida myös terveydenhuollossa

Julkaisuajankohta 14.7.2023

Euroopassa on todettu laajoja lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia epidemioita linnuilla vuodesta 2020 alkaen. Lintujen lisäksi tartuntoja on todettu myös useilla nisäkäslajeilla. Nisäkkäillä tauti on ollut vakava ja taudille on ollut ominaista neurologiset oireet.

Kesän aikana myös Suomessa on todettu useita korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Tällä viikolla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä.

Vaikka korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat ihmisillä äärimmäisen harvinaisia, eikä tartuntoja nisäkkäästä ihmiseen tai ihmisestä toiseen ole todettu, tilannetta on kuitenkin syytä seurata tarkasti. 

ECDC ja WHO suosittelevat tehostamaan seurantaa terveydenhuollossa

Influenssatesti suositellaan tehtävän 

  • sairaalahoitoisille potilaille, joilla on vakava hengitystieinfektio, jonka taudinaiheuttaja on epäselvä.
  • sairaalahoitoisille potilaille, joilla taudinkuva on enkefaliitti, meningoenkefaliitti tai joilla esiintyy vakavia neurologisia oireita, eikä taudin etiologia ole selvillä.
  • henkilöille, joilla on hengitystieinfektioon viittavia ja/tai neurologisia oireita ja jotka ovat altistuneet lintuinfluenssatartunnan saaneelle linnulle tai nisäkkäälle.

Tärkeää olisi varmistaa kaikilta hengitystieoireisilta potilailta mahdollinen altistuminen sairaille tai kuolleille linnuille ja/tai muille villi- tai turkiseläimille.

Kaikista influenssa A positiivisista näytteistä on tärkeää määrittää viruksen alatyyppi. Jos kyseessä ei ole kausi-influenssa, tulisi näyte toimittaa THL:ään tarkempiin alatyyppimäärityksiin.

THL suosittelee lisäksi turkistarhoilla altistuneiden oireettomien henkilöiden seurantaa 

Henkilö, joka on ollut kontaktissa sairastuneeseen turkiseläimeen, ilman asianmukaista suojautumista, suositellaan testattavaksi lintuinfluenssaviruksen varalta.

Yllä mainitut suositukset on päivitetty myös THL:n toimenpideohjeeseen. Ohje on tarkoitettu terveyskeskusten ja sairaaloiden lääkärien ja hoitajien, eläinlääkärien, hyvinvointialueiden tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden, aluehallintovirastojen sekä kliinisten laboratorioiden käyttöön. 

Lisätiedot

Toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi (THL)

Mikä on lintuinfluenssa? (THL)

Ongoing avian influenza outbreaks in animals pose risk to humans (WHO:n tiedote 12.7.2023, englanniksi)

Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa (Ruokaviraston tiedote 13.7.2023)

Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – vältä kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin (THL:n uutinen 14.7.2023)

Niina Ikonen
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 8418
[email protected] 

Anna Katz
johtava asiantuntija, yksikön päällikkö
THL
p. 029 524 7424
[email protected]

Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(a)thl.fi

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset influenssa - Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa - Infektiotaudit ja rokotukset