Mikrobilääkeresistenssin tilanne on matalan tulotason maissa selvästi heikompi kuin ylemmän tulotason maissa

Julkaisuajankohta 11.6.2021

Mikrobilääkeresistenssin tilanne on erilainen eri tulotasojen maissa: ylemmän tulotason maissa tilanne on parempi, kun taas matalan tulotason maissa selvästi heikompi. Tiedot käyvät ilmi Maailman terveysjärjestö WHO:n on tuoreesta GLASS-raportista, joka kertoo mikrobilääkeresistenssin tilanteesta eri puolilla maailmaa.

Ero eri tulotason maiden välillä näkyy selvästi esimerkiksi kolmannen polven kefalosporiineille resistenttien Escherichia coli -bakteerien sekä MRSA:n eli metisilliinille vastustuskykyisten Staphylococcus aureus -bakteerilöydösten määrässä.

Ylemmän tulotason maissa kyseisten E.coli -bakteerien osuus oli keskimäärin 18 prosenttia, kun taas matalamman tulotason maissa niiden osuus kohosi 58 prosenttiin. MRSA:n osalta vastaavat luvut olivat ylemmän tulotason maissa 15 prosenttia ja alemman tulotason maissa 33 prosenttia. 

”Tuloksissa on joitakin virhelähteitä, mutta ne ovat joka tapauksessa huolestuttavia. MRSA:n aiheuttamiin infektioihin liittyy merkittävää kuolleisuutta ja matalantulotason maissa on pulaa MRSA:han tehoavista antibiooteista”, THL:n erikoistutkija Kati Räisänen sanoo.

Lisäksi muun muassa verestä eristettyjen K. pneumoniae -bakteerien ja virtsasta eristettyjen E. coli ja K. pneumoniae bakteerien resistenssi kolmannen polven kefalosporiineille oli koko maailman tilannetta tarkasteltaessa huolestuttavan korkealla tasolla, noin 40-50 prosenttia.

GLASS-seuranta tukee mikrobilääkeresistenssin torjuntaa

GLASS (Global Antimicrobial Resistance and Use Surveillance System) on WHO:n seurantajärjestelmä, jonka tavoitteena on tukea mikrobilääkeresistenssin torjuntaa maailmanlaajuisesti.

GLASS-seurannassa on mukana 109 maata tai aluetta, joista 70 on tuottanut raporttiin tietoa mikrobilääkeresistenssiherkyyksistä. Lisäksi 15 maata tuotti tietoa mikrobilääkekulutuksen seurannasta. Raportin tiedot ovat vuodelta 2019. Suomi on ollut mukana seurannassa vuodesta 2015 eli sen alusta asti.

WHO:n tavoitteena on laajentaa seurantaa tulevaisuudessa entistä useampiin maihin ja täydentää kerättäviä tietoja muun muassa mikrobilääkkeiden kulutuksen seurannalla.

Lisätietoja:

GLASS-raportti
(WHO)

Antibioottiresistenssi 
(THL)

Mikrobilääkeresistenssin seuranta 
(THL)

Kati Räisänen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7094
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset