Otsonaattorien myynti muuttuu lähivuosina luvanvaraiseksi – otsoni aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja
Otsonointia markkinoidaan usein virheellisesti helppona keinona esimerkiksi asuntojen kosteusvaurioiden ja hajuongelmien poistamiseen. Otsoni tepsii joihinkin hajuihin, kuten tupakansavuun, mutta ei toimi kosteusvaurioiden poistamiseen. Otsonista on myös terveydelle monenlaista haittaa.
Markkinoilla on tarjolla monenlaisia otsonointilaitteita, joiden ostaminen ja käyttäminen ei edellytä virallista lupaa.
Otsonille on ehdotettu useaa vaaraluokitusta EU:n kemikaaliasetuksen nojalla. Tällä hetkellä otsoni on luokiteltu esimerkiksi silmiä ja ihoa ärsyttäväksi ja hengitettynä akuutisti myrkylliseksi, mutta sen epäillään aiheuttavan myös syöpää ja ihmisen sukusoluissa periytyviä mutaatioita. Lisäksi otsoni on luokiteltu ympäristölle vaaralliseksi aineeksi.
Koska tehoaine otsonin arviointi on vielä kesken Euroopan kemikaalivirastossa, ei sen käytölle ole vielä tarvinnut hakea lupaa. Tilanteeseen odotetaan kuitenkin muutosta lähivuosien aikana, minkä jälkeen laitteistoa markkinoivan yrityksen pitää hakea lupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) tai Euroopan kemikaalivirastolta. Lupakäsittelyn yhteydessä täytyy osoittaa laitteiston käyttöön liittyvät riskit ja laitteiston turvallinen käyttö.
Otsonin terveyshaitat on hyvä tiedostaa – jos otsonointiin päätyy, kannattaa työ teettää ammattilaisella
Otsoni kulkeutuu elimistöön pääasiassa hengitysteitä pitkin. Akuutteja, suuriin otsonipitoisuuksiin liittyviä terveyshaittoja ovat rintakipu, yskä, hengitysvaikeudet ja kurkun ärsytys. Otsoni voi myös pahentaa astman oireita, heikentää vastustuskykyä ja aiheuttaa pysyviäkin silmä- ja hengitystieoireita.
Erityisesti otsonointia tekevillä työntekijöillä, jotka altistuvat kohonneille pitoisuuksille toistuvasti, on riski kärsiä kroonisista terveysvaikutuksista: astmasta, valtimon kovettumataudista sekä eliniän ennusteen lyhenemisestä.
Otsonoinnin sivutuotteina voi syntyä myös haitallisia yhdisteitä, jotka saattavat pysyä sisäilmassa pitkään haisevina ja ärsytysoireita aiheuttavina pitoisuuksina. Lisäksi otsonointi haurastuttaa useita erilaisia materiaaleja sekä haalistaa värejä.
Mikäli otsonointia päädytään kuitenkin tekemään hajujen poistoon, kannattaa se teettää alan ammattilaisella.
THL:n, STM:n ja Tukesin asiantuntijat kirjoittivat otsonoinnista jutun Ympäristö ja Terveys -lehden numeroon 1/2022.
Ympäristö ja Terveys-lehti 1/2022: Otsonoinnin turvallinen käyttö
Lisätietoja
Otsonoinnista THL:n verkkosivuilla
Hanna Leppänen
erikoistutkija
THL
[email protected]