Päivitämme verkkosivujamme!

Julkaisuajankohta 21.12.2022

Valmistaudumme hyvinvointialueille siirtymisen muutoksiin joulu-tammikuussa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu eli myös samalla vammaispalvelujen järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 kunnilta hyvinvointialueille. Jatkossa Vammaispalvelujen käsikirjassa käytetään sanaa hyvinvointialue tarkoittamaan 21 hyvinvointialuetta ja Helsinkiä.

Kunta-sana tullaan korvaamaan hyvinvointialue-sanalla. Jonkin aikaa käsikirjassa saattaa olla molempia käsitteitä. 

Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muutokset 1.1.2023

Vammaispalvelulakiesityksen käsittely eduskunnassa jatkuu. Uusi vammaispalvelulaki ei ehdi tulla voimaan samaan aikaan hyvinvointialueille siirtymisen kanssa. Tästä johtuen kehitysvammaisten erityishuollosta annettuun lakiin on tehty muutoksia. 

Muutokset koskevat seuraavia asioita:

  • Kehitysvammalaki mahdollistaa jatkossa erityishuollon tuottamisen kehitysvammapsykiatrian osastoilla sekä välttämättömien rajoitustoimenpiteiden käyttämisen näillä osastoilla. 
  • Lakimuutokset turvaavat vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-aikaisen toiminnan järjestämisen ja tuottamisen kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyönä. Asiakkaiden asema pysyy näissä muutoksissa nykyisellään.  
  • Kolmas muutos koskee kahta erillistä, hyvinvointialueella toimivaa moniammatillista asiantuntijaryhmää, jotka aloittavat työnsä nykyisten erityishuollon johtoryhmien tilalla. Toinen asiantuntijaryhmä tekee erityishuoltoa koskevia päätöksiä, ja toinen asiantuntijaryhmä tekee tutkimuksia ja antaa lausuntoja sekä on asiakkaan tukena käytännön työskentelyssä.

Huom! Erityishuolto-ohjelmia tehdään edelleen! 

Katso tarkemmin Vammaispalvelujen käsikirjasta:

Vammaispalvelujen käsikirja vptiedote - Vammaispalvelujen käsikirja