Pneumokokkitaudit ovat vähentyneet koronapandemian aikana

Julkaisuajankohta 28.1.2021

tartuntatautirekisteriin ilmoitetut vakavat pneumokokkitaudit 2016-2020.

Vakavien pneumokokki-infektioiden määrä on vähentynyt merkittävästi koronapandemian aikana. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta tartuntatautirekisteristä. 

Vuonna 2020 vakavia pneumokokkitautitapauksia, joissa taudinaiheuttaja osoitettiin veri- tai aivoselkäydinnesteestä, ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 315 (ilmaantuvuus 5,7/100 000 henkilövuotta). Tämä on lähes 60 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin tapauksia oli 748.

Vielä alkuvuonna pneumokokin aiheuttamia infektioita ilmoitettiin saman verran kuin vastaavana ajankohtana edellisvuosina. Koronapandemiaan liittyvien rajoitusten ja suositusten myötä infektioiden määrä lähti jyrkkään laskuun huhtikuussa ja on pysynyt matalla tasolla tammikuuhun 2021 saakka. 

Tilanne on ollut hyvin samankaltainen eri puolilla Suomea paria pienempää sairaanhoitopiiriä lukuun ottamatta, joissa vuotuinen tapausmäärä pysyi jotakuinkin ennallaan. 

Myös muita hengitysteitse leviäviä infektioita todettu vähemmän

Pneumokokkitautien lisäksi myös muiden hengitysteitse leviävien bakteerien, kuten hemofilusten ja meningokokkien aiheuttamat vakavat infektiot ovat vähentyneet merkittävästi pandemian aikana. Tätä selittävät parantunut käsi- ja yskimishygienia, turvavälit, maskien käyttö sekä vähentyneet sosiaaliset kontaktit.

”Bakteeriperäisten tautien vähentymistä selittää lisäksi se, että myös hengitystievirusten aiheuttamien infektioiden määrä on laskenut voimakkaasti koronapandemian aikana. Esimerkiksi influenssan tiedetään altistavan pneumokokkibakteerin aiheuttamille vakaville jälkitaudeille”, THL:n erityisasiantuntija Maija Toropainen sanoo. 

Pneumokokki on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitystieinfektioita kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia.  Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoja vaativia tulehdustauteja kuten keuhkokuumetta, aivokalvotulehdusta ja verenmyrkytystä. 

Lisätietoja 

Pneumokokki
(THL)

Tartuntatautirekisteri
(THL) 

Maija Toropainen 
erityisasiantuntija
THL
p. 029 524 8873
[email protected] 

Hanna Nohynek
ylilääkäri 
THL
Puh. 029 524 8246
[email protected]  

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset