Näin alaikäisen puolesta asiointi onnistuu terveydenhuollon palveluissa

Julkaisuajankohta 30.1.2023

Puolesta-asiointi on kehittynyt sähköisissä palveluissa viime vuosina. Huoltajan on nyt helppo hoitaa huollettavan terveysasioita myös sähköisesti. Toisaalta päätöskykyiseksi arvioidulla alaikäisellä on mahdollisuus vaikuttaa omien terveystietojensa sähköisiin luovutuksiin. Puolesta-asioinnin toimintamalli on kansallisesti nyt yhdenmukainen.

Henkilön sähköinen puolesta-asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa perustuu huoltajuuteen, tiedonsaantioikeuteen, sähköiseen valtuuteen tai edunvalvontaan. Toisen henkilön puolesta voivat asioida esimerkiksi alaikäisen huoltajat, jotka hoitavat asioita lapsen puolesta myös OmaKanta-palvelussa. Tällä hetkellä OmaKannassa voi katsoa vain alaikäisen terveystietoja. Vuodesta 2023 alkaen OmaKannassa on nähtävillä myös sosiaalihuollon asiakastietoja.

Huoltaja voi hoitaa OmaKannassa eri ikäisten lastensa terveysasioita

OmaKannan kautta huoltajan on mahdollista esimerkiksi uusia alaikäisen reseptejä ja seurata terveydenhuollossa kirjattuja terveystietoja. Lisäksi henkilö, jolla on tiedonsaantioikeus alaikäisen lapsen terveystietoihin, voi nähdä ne OmaKannassa. Hänellä ei ole kuitenkaan oikeutta toimenpiteisiin, kuten reseptin uusimispyynnön lähettämiseen. 

Huoltajilla on oikeus päättää lapsensa hoidosta siihen asti, kunnes lapsi kykenee siihen itse. Arvion alaikäisen kyvystä päättää hoidostaan tekee häntä hoitava terveydenhuollon ammattilainen. Arvio tehdään aina suhteessa hänen ikäänsä, kehitystasoonsa ja hoidettavaan asiaan. Kun alaikäinen on arvioitu kykeneväksi päättämään itse hoidostaan, hän voi päättää myös asiaa koskevien hoitotietojen luovuttamisesta huoltajille. Jos päätöskykyinen alaikäinen kieltää tietojen luovutuksen huoltajille, tietoja ei näytetä myöskään OmaKannassa huoltajalle.  
Toistaiseksi hankaluutta ovat aiheuttaneet esimerkiksi tilanteet, joissa alaikäisen päätöskykyä ei ole terveydenhuollossa arvioitu tai arvioinnin tulosta ei ole kirjattu kansallisen toimintamallin mukaisesti. 

Olennaista on alaikäisen päätöksentekokyvyn arviointi ja sen kirjaaminen

Tavoite on, että mahdollisimman moni huoltaja näkee jatkossa eri-ikäisten lastensa tiedot OmaKannassa ja voi sujuvasti asioida heidän puolestaan esim. pyytämällä reseptin uudistamista. Silloin huoltajan ei tarvitse kysyä kaikkia lapsen hoitotietoja ja tuloksia terveydenhuollon organisaatioista erikseen. 

Päätöskyvyn arviointi ja arvion kirjaaminen potilastietojärjestelmään on keskeistä puolesta asioinnissa. Jos kirjauksen mukaan alaikäisen päätöskyky ei ole tiedossa, resepti ei näy OmaKannassa huoltajille, eikä reseptille voi tehdä uusimispyyntöä. Myös kyseisen lääkkeen toimittaminen apteekista voi vaikeutua. 

Tietojen näyttäminen OmaKannassa myös yli 10-vuotiaan huoltajalle on mahdollista, kun terveydenhuollon organisaatiossa on tehty tarvittavat muutostyöt potilastietojärjestelmään. Lähes kaikissa Kanta-palveluja käyttävissä potilastietojärjestelmissä on jo olemassa tarvittavat valmiudet.  Toistaiseksi julkisista organisaatioista noin 65% käyttää uutta kirjaamismallia alaikäisten hoidon yhteydessä. Käyttöönotot etenevät terveydenhuollon organisaatioiden omien päätösten mukaisesti. 

Päätöskyky arvioidaan jokaisen käynnin ja reseptin kohdalla erikseen, koska alaikäisen kypsyys hoitaa itse omaa asiaansa voi vaihdella eri tilanteissa. On tärkeää, että terveydenhuollossa päätöskyvyn arviointi tehdään ja kirjataan toimintamallin mukaisesti. Toimintamalli pohjaa potilaslain säädöksiin ja sen tarkoituksena on turvata huoltajan ja lapsen oikeudet sekä lapsen etu alaikäisen potilastietojen käsittelyssä. 

Huomionarvoista on, että päätöskyvylle ja sen arviointiin ei ole toistaiseksi lakisääteistä ikärajaa, joten terveydenhuollon ammattilaisen tulee tehdä arvio tapauskohtaisesti. Vireillä on kuitenkin lakimuutos, jonka perusteella potilastietojärjestelmät voisivat tuottaa oletusarvoisena alle 12-vuotiaille tiedon, ettei lapsi ole ollut kykenevä päättämään hoidostaan ja tiedot luovutetaan huoltajille. Muutoksen tavoitteena on vähentää kirjaamisesta aiheutuvaa kuormitusta, mutta se ei poista päätöskyvyn arviointiin liittyviä velvoitteita. 

Tukea kirjaamiseen

Terveydenhuollon ammattilaisille on työn tueksi toteutettu verkkokoulu, joka pohjaa toimintamalliin. Aiheesta on pidetty myös koulutustilaisuuksia, joiden materiaalit ovat saatavilla Kanta-palvelujen verkkosivuilta.

Terveydenhuollon koulutukset - Sote-ammattilaiset (Kanta.fi)

Aiheesta lisää:

Alaikäinen ja Kanta-palvelut - toimintamalli terveydenhuoltoon ja apteekeille (sähköinen julkaisu)

Toimintamallit ja -tavat - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla

Kanta-verkkokoulut - Sote-ammattilaiset (kanta.fi)

Omakanta/ alaikäisen puolesta asiointi (kanta.fi)

Puolesta-asiointi 

Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla sostiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla