Puolesta-asiointi

Puolesta-asiointi on toimintaa, jossa henkilö hoitaa asioita toisen henkilön tai yrityksen puolesta. 

Toisen henkilön puolesta voivat asioida esimerkiksi: 

  • alaikäisen huoltajat, jotka hoitavat asioita lapsen puolesta
  • täysi-ikäiset lapset tai muut lähiomaiset, jotka ovat valtuutettuja asioimaan esimerkiksi ikääntyneen vanhemman puolesta
  • edunvalvojat

Sosiaali- ja terveydenhuollossa puolesta-asiointia kehitetään yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Digi- ja väestötietoviraston (DVV) sekä Kansaneläkelaitoksen kanssa.

Digitaalinen puolesta-asiointi

Henkilön puolesta asiointi voidaan erotella alaikäisen ja täysi-ikäisen puolesta asiointiin. Molemmissa perusteena on rooli (esimerkiksi huoltajuus) tai valtuus. Roolipohjainen puolesta-asiointi perustuu perusrekisteritietoihin ja valtuuspohjainen asiointi puolesta-asioivalle annettuun valtuutukseen.

Digitaalisen puolesta-asioinnin edellytyksenä on, että digitaalisessa palvelussa voidaan varmistaa henkilön oikeus asioida toisen puolesta. 

Huollettavan puolesta asioinnissa varmistetaan huoltajuussuhde huoltajan ja huollettavan välillä. Huoltajuussuhteet ja oikeus puolesta-asiointiin tarkistetaan DVV:n Suomi.fi-valtuuksista. Huollonjakosopimukseen tai -päätökseen merkitty tiedonsaantioikeus voi mahdollistaa lapsen tietojen katselun myös muille kuin huoltajille.

Digitaaliseen valtuuteen perustuvassa asioinnissa valtuuttaja antaa toiselle henkilölle oikeuden toimia hänen puolestaan valitussa asiassa sekä nimeää valtuutuksen keston. Valtuutus tallennetaan Suomi.fi-valtuuksiin, jossa varmistetaan henkilön oikeus puolesta-asiointiin. Valtuuden voi antaa omatoimisesti Suomi.fi-valtuuspalvelussa tai hyödyntää virkailijavaltuuttamispalvelua DVV:n toimipisteessä.

Toisen henkilön puolesta asiointi (Suomi.fi)

Puolesta-asiointi terveydenhuollossa ja apteekeissa sekä OmaKannassa

Toisen puolesta on mahdollista asioida eri tavoin terveydenhuollossa, apteekeissa ja OmaKanta-palvelussa, mikäli oikeus puolesta-asiointiin terveyttä koskevissa asioissa voidaan varmistaa. 

Terveydenhuollossa puolesta-asiointiin oikeutetulle voidaan luovuttaa toisen potilas- ja reseptitietoja. Terveydenhuollossa ja apteekissa voi pyytää reseptien uusintaa. Apteekista on mahdollista myös noutaa lääke toisen puolesta. Terveydenhuollossa puolesta-asioiva voi lisäksi ottaa vastaan Kanta-informoinnin, antaa potilastietojen luovutusluvan sekä tehdä luovutuskieltoja.

Myös OmaKanta-palvelussa puolesta-asioiva voi katsella toisen terveystietoja ja reseptejä, sekä pyytää reseptin uusimista. Se, mitä asioita OmaKannassa voi hoitaa ja millä tavalla riippuu siitä, missä roolissa henkilö asioi toisen puolesta. Puolesta-asioivalla, joka hoitaa täysi-ikäisen asioita, on lähes samat oikeudet kuin valtuuttajalla. Alaikäisen puolesta asiointi voi olla rajatumpaa.

OmaKannassa voi Kanta-informoinnin lisäksi antaa potilastietojen luovutusluvan toisen puolesta. Luovutuskieltojen käsittely alaikäisen puolesta edellyttää aina huoltajan käyntiä terveydenhuollon palvelunantajalla. Puolesta-asioiva ei voi myöskään OmaKannassa nähdä tai käsitellä aikuisen, eikä lapsen hoito- ja elinluovutustahtoa.

Lisätietoja voi kysyä terveydenhuollosta ja apteekeista sekä lukea OmaKannan verkkosivuilta.

Puolesta-asiointi sosiaalihuollossa ja OmaKannassa

Lähivuosina asiakkaat pääsevät katsomaan kattavasti omia sosiaalihuollon asiakastietojaan OmaKanta-palvelussa, koska palvelunantajille tulee velvollisuus tallentaa kaikki asiakastiedot Kanta-palvelujen Sosiaalihuollon asiakastietovarantoon.

OmaKannassa voi katsella toisen henkilön sosiaalihuollon asiakastietoja puolesta-asiointioikeuden perusteella. Oikeus perustuu tällöin huoltajuuteen, sähköiseen valtuuteen, tai huollonjakosopimukseen tai -päätökseen kirjattuun tietojensaantioikeuteen.

Myös luovutusluvan tai -kiellon voi tallentaa omasta puolestaan tai laillisena edustajana toisen henkilön puolesta OmaKannassa. Asiointi alaikäisen puolesta on kuitenkin rajatumpaa.

Aiheesta lisää:

Puolesta asioinnin yleiskuvaus sosiaali- ja terveydenhuollossa (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)

Alaikäinen ja Kanta-palvelut - toimintamalli terveydenhuoltoon ja apteekeille (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)

Potilastietovarannon toimintamallit (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)

Sähköisen lääkemääräyksen toimintamallit (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)

Sosiaalihuollon OmaKanta - Kanta-palvelujen käsikirja sosiaalihuollon toimijoille (sähköinen julkaisu, yhteistyotilat.fi)

Ohje 1/2019: Toisen puolesta asioivan henkilön henkilöllisyyden varmistaminen apteekeissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa  

Ohje 1/2016, päivitetty ohje: Alaikäisen tietojen näyttäminen ja puolesta-asiointi OmaKannassa: ohje terveydenhuollon ammattilaisille