RAI-kouluttajakoulutus antaa sote-ammattilaiselle valmiudet kouluttaa RAI-välineistön käyttöä

Julkaisuajankohta 1.11.2021

THL:n tarjoama RAI-kouluttajakoulutus käynnistyy tammikuussa 2022 ja haku ensimmäisiin koulutuksiin on auki. Maksuton kouluttajakoulutus on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka ovat aloittamassa RAI-välineistön käyttöä iäkkäiden toimintakyvyn ja palvelutarpeiden arvioinnissa. Koulutuksella vahvistetaan ikääntyneiden palveluja järjestävien ja tuottavien organisaatioiden RAI-osaamista.

RAI-kouluttajakoulutuksen tavoitteena on tukea RAI-välineistön käyttöä ja varmistaa yhdenmukaiset ja luotettavat toimintatavat sekä RAI-arvioinnissa että RAI-tiedon käytössä.

"Meidän on huolehdittava, että koko Suomessa on riittävästi osaamista, jotta RAI-arvioinnit tehdään oikein ja kattavasti iäkkäiden yksilöllisiin palvelutarpeisiin vastaamiseksi", toteaa THL:n erikoissuunnittelija Nina Pellosniemi.

Haku RAI-kouluttajakoulutukseen on auki

Keväällä 2022 järjestetään kuusi kolmen kuukauden pituista RAI-kouluttajakoulutusta, jotka sisältävät kolme lähipäivää ja itsenäistä opiskelua. Ensimmäiset koulutukset alkavat tammikuussa, ja haku kaikkiin kevään koulutusryhmiin on auki. Hakuajat päättyvät porrastetusti, ja ensimmäisten koulutusryhmien haku sulkeutuu joulukuun alussa.

Koulutus tarjoaa perusteet RAI-välineellä tehtävästä palvelutarpeen arvioinnista sekä RAI-tiedon käytöstä asiakkaan hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelmassa. Koulutuksessa vahvistetaan koulutustaitoja ja valmennetaan oman RAI-koulutuksen toteuttamiseen. Koulutuksen suorittaneella on valmiudet kouluttaa organisaationsa henkilöstöä RAI-välineistön käyttöön ja RAI-arvioinnin tekoon. 

RAI-kouluttajakoulutusta on pilotoitu syksyn 2022 aikana yhteistyössä Satakunnan ja Siun soten kanssa. Koulutusta on kehitetty entisestään pilotoinnista saadun palautteen pohjalta. Palautteissa korostuvat muun muassa moniammatillisuuden merkitys, RAI-arvioinnista saatavan tiedon kattavuus sekä kokemus koulutuksesta informatiivisena, selkeänä ja vuorovaikutteisena kokonaisuutena. 

Kattava RAI-osaaminen mahdollistaa asiakkaille tarpeita vastaavat palvelut

RAI-välineistön käyttö ja yhdenmukainen RAI-osaaminen hyödyttää niin asiakasta, hoitohenkilöstöä kuin palvelujen kehittäjiäkin. 

RAI-arvioinnin avulla iäkkään palvelutarpeesta, voinnista ja toimintakyvystä saadaan kattava kokonaiskuva. Arviointitieto antaa monipuolisen perustan hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelman laatimiselle ja toteuttamiselle. RAI-välineistön tuottama tieto auttaa myös palvelujen johtajaa ja kehittäjää tarkastelemaan toimintaansa ja kehittämään sitä asiakaskunnan tarpeiden mukaan.

THL tukee RAI-osaamista kouluttajakoulutuksen lisäksi tarjoamalla verkkokoulua ja RAI-erityisasiantuntijavalmennusta. Maksuton RAI-verkkokoulu soveltuu sekä vasta-alkajille että varmistusta tarvitseville RAI-käyttäjille. Se perehdyttää RAI-arvioinnin periaatteisiin ja RAI-tiedon monipuoliseen hyödyntämiseen. Yhteisrahoitteiseen RAI-toimintaan osallistuville RAI-käyttäjille suunnattu RAI-erityisasiantuntijavalmennus antaa valmiuksia RAI-tiedolla johtamiseen ja vertailukehittämiseen.

Lisätietoja

Lue lisää ja hae RAI-kouluttajakoulutukseen

Marraskuun 2021 RAI-poiminta: Kokemuksia RAI-kouluttajakoulutuksen pilotointiin osallistuneilta
RAI-osaamisen tuki, RAI-verkkokoulu ja RAI-erityisasiantuntijavalmennus
Palvelutarpeen arviointi RAI-järjestelmällä
RAI-arviointivälineistön kansallisen käytön toimeenpanon tuki

Nina Pellosniemi
erikoissuunnittelija
THL
sähköposti: [email protected]

Katri Kakko
kehittämispäällikkö
THL
sähköposti: [email protected]

Ikääntyminen Ikääntyminen Sote-palvelujen johtaminen Toimintakyky