Sairauspoissaolojen pituuksista ja syistä on nyt saatavissa tietoa työterveyshuollon uusilta raporteilta
THL julkaisee uudet, perusterveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo) tietoihin pohjaavat työterveyshuollon tietokantaraportit. Aiemmat THL:n raportit on nyt uudistettu ja täydennetty yhteistyössä THL:n ja Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Uutta tietoa on saatavissa esimerkiksi työkyvyttömyysaikojen pituuksista ja syistä sekä ennaltaehkäisevästä toiminnasta työterveyshuollossa.
Työterveyshuollossa kirjattiin vuonna 2023 kaikkiaan noin 1,8 miljoonaa työkyvyttömyysjaksoa yhteensä 674 000 henkilölle. Eniten työkyvyttömyyspäiviä eli sairauspoissaoloja vuonna 2023 aiheuttivat akuutit ylähengitystieinfektiot, masennus, ahdistuneisuushäiriöt sekä selkäsäryt.
”Uudistetut raportit antavat selkeämmän kuvan työterveyshuollon palvelujen, ehkäisevän toiminnan ja työterveyshuollon kautta järjestetyn sairaanhoidon käyttäjä- ja asiointimääristä. Nämä tiedot ovat keskeisiä arvioitaessa väestön sairastavuutta ja palvelutarpeen kokonaisuutta, ja ne vastaavat sekä hyvinvointialueiden että THL:n sote-arvioinnin tietotarpeisiin”, korostaa THL:n erikoistutkija Markku Satokangas.
”Raportit avaavat työterveyshuollon toimintaa, käyntisyitä ja työkyvyttömyysaikoja ajantasaisesti ja uudessa laajuudessa. Toivomme, että työterveyshuollon esimerkki kannustaa myös muita terveydenhuollon toimijoita tuottamaan työkyvyttömyysaikatiedot Avohilmoon. Tämä tarkentaisi kokonaiskuvaa työikäisille kirjoitetuista sairauspoissaoloista”, kannustaa TTL:n ylilääkäri Satu Soini.
Työterveyshuollon palveluita käyttäneiden määrä vaihtelee hyvinvointialueilla
Työterveyshuollon palveluja käyttäneiden 25—64-vuotiaiden työllisten osuudet vaihtelivat hyvinvointialueittain 73 ja 88 prosentin välillä vuonna 2022.
”Alueiden välisiin eroihin väestön työterveyshuollon palvelujen käytössä vaikuttaa esimerkiksi alueen työllisyystilanne sekä erilaiset työstä aiheutuvat riskit ja työterveyspalvelujen tarjonta”, toteaa Markku Satokangas.
Vuonna 2023 työterveyshuollon palveluissa kävi 1,7 miljoonaa asiakasta, mikä on noin 65 prosenttia kaikkien työllisten määrästä.
”Työterveyshuollon merkitys työikäisten ensisijaisen terveydenhuollon palvelujen tuottajana on ajan mittaan korostunut, mutta rekisteritietoa sen tuottamista palveluista on saatavilla vasta lyhyeltä ajalta. Työterveyshuolto aloitti käyntitietojen toimitukset Avohilmoon vuonna 2020 ja suuret työterveyshuollon palveluntuottajat ovat olleet kattavasti mukana vuodesta 2021”, Satokangas kuvaa.
”Pelkästään rekisterin tietoja tarkastelemalla työterveyshuollossa kirjattujen asiointien lukumäärät ovat viime vuosina lisääntyneet. Tämä kasvu ei välttämättä kuvaa todellista muutosta työterveyshuollossa, vaan johtuu paljolti siitä, että vasta viime vuosina työterveyshuollon palveluntuottajat ovat aloittaneet käyntitietojen toimitukset Avohilmoon ja aiempaa suurempi osa työterveyshuollon palveluntuottajista kirjaa tiedot tilastoinnin vaatimassa muodossa oikein. Osin käyntimäärien kasvu voi myös heijastella palvelujen käytön muutoksia korona-ajan jälkeen”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Kaisa Pyrhönen.
”Uusista tietokantaraporteista saadaan monipuolista tietoa yksilöön kohdistuvasta ennaltaehkäisevästä toiminnasta. Vaikka työterveyshuollossa tehdään paljon työpaikkaan kohdistuvaa työtä, tietoa tästä ei toistaiseksi ole saatavilla tietokantaraporteilta. Myös työpaikkaan kohdistuvista tiedoista on kuitenkin tilastointia kehitteillä”, toteaa TTL:n johtava asiantuntija Sari Nissinen.
Tutustu uusiin raportteihin
Nyt julkaistavat tietokantaraportit koostavat THL:n työterveyshuollon toiminnasta tuottaman avoimen tiedon yhteen paikkaan. THL:n julkaisemien raporttien tiedot perustuvat yhä asiakkaan asuinkuntaan.
Tilastokuutioista käyttäjä saa itse valita taulukossa esitettäviä tietoja, esimerkiksi vain lääkärikäynnit tai tietyn ikäryhmän käynnit. Tiivisteraporteilla on valmiiksi tehty kooste keskeisistä tiedoista.
Työkyvyttömyystiedoissa kyse on kyse ammattilaisten kirjaamista sairauspoissaolotodistuksista, mikä ei kuvaa kaikkia työkyvyttömyysjaksoja. Tämä johtuu siitä, että toteutunut poissaolo ei välttämättä ole sama kuin todistukseen kirjoitettu sairauspoissaolon kesto. Lisäksi on mm. omaan ilmoitukseen perustuvia sairauspoissaolojaksoja.
Tiivisteraportit
- Käynnit työterveyshuollossa hyvinvointialueittain (sisältää ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja sairaanhoidon)
- Ennaltaehkäisevien työterveyshuollon palvelujen käyttö hyvinvointialueittain
- Työkyvyttömyysajat ja näiden syyt (ICD-10) työterveyshuollossa hyvinvointialueittain
- Työkyvyttömyysjaksot ja näiden kestot työterveyshuollossa kuvioina
- Työkyvyttömyysajat työterveyshuollossa hyvinvointialueittain karttakuviona
- ICD-10-diagnoosit työterveyshuollossa hyvinvointialueittain
- ICD-10-diagnoosit työterveyshuollossa kuvioina
- ICPC-2-käyntisyyt työterveyshuollossa hyvinvointialueittain
- ICPC-2-käyntisyyt työterveyshuollossa kuvioina
Tilastokuutiot
- Käynnit työterveyshuollossa (sisältää ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja sairaanhoidon)
- Ennaltaehkäisevien palvelujen käyttö työterveyshuollossa
- Työkyvyttömyysajat ja näiden syyt (ICD-10) työterveyshuollossa
- ICD-10-diagnoosit työterveyshuollossa
- ICPC-2-käyntisyyt työterveyshuollossa
Työterveyshuollon tietokantaraporttien tiedot perustuvat THL:n ylläpitämään Avohilmo -rekisteriin, johon koko maan perusterveydenhuollon avohoidon käyntitietoja on kerätty vuodesta 2011 lähtien.
Aiheesta lisää
Työterveydenhuollosta kerääntyvä rekisteritieto tarjoaa yhä paremman kuvan työikäisten työterveyspalveluiden käytöstä
THL:n uutinen 13.5.2024
Lisätietoja
Taulukkomuotoiset tietokantaraportit julkaistaan THL:n verkkosivuilla.
Avohilmon raportit
Markku Satokangas
erikoistutkija
THL
Raporttien sisältökysymykset
puh. 029 524 7725
[email protected]
Aku Leivonen
erikoissuunnittelija
THL
Raportit ja tekninen tietosisältö
puh. 029 524 7280
[email protected]
Kaisa Pyrhönen
kehittämispäällikkö
THL
Avohilmo-rekisterin vastuuhenkilö
puh. 029 524 8421
[email protected]
Sari Nissinen
johtava asiantuntija
TTL
puh. 043 825 2435
[email protected]
Satu Soini
ylilääkäri
TTL
puh. 046 851 5858
[email protected]