Sosiaalihuollon tiedonkeruita sopeutettu tuleviin muutoksiin – tiedot toimitettava helmikuun 2022 aikana

Julkaisuajankohta 8.12.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kerää tietoja sosiaalihuollon palveluista palvelujärjestelmän seuraamiseksi ja kehittämiseksi.

Sosiaalihuollon säännöllisin tiedonkeruisiin vaikuttavat sote-uudistuksen, sosiaalihuollon asiakastietomallin ja vuonna 2023 käynnistyvän uuden sosiaalihuollon seurantarekisteri Sosdatan aikataulut.

Nykyisiin sosiaalihuollon tilastotiedonkeruisiin on tehty muutoksia, jotka helpottavat tietojen toimitusta ja yhtenäistävät aikasarjoja.

Muutoksista kerrotaan tarkemmin kunkin tiedonkeruun ohjeistuksissa. Tiedot tulee toimittaa helmikuun 2022 aikana.

Pyydämme myös huomioimaan, että vastaavat kuntakohtaiset tiedot tulee toimittaa myös vuoden päästä, kun palveluiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille.

Tukipalveluihin sisällytään jatkossa myös palveluseteliasiakkaat 

Vuosittaisessa Sosiaalipalveluiden toimintatilastossa tukipalveluasiakkaiden määrään sisällytetään jatkossa myös palveluseteliasiakkaat. Aiemmin palveluseteliasiakkaat on pyydetty rajaamaan pois tilastosta.

Vammaispalveluiden käsitteistöä päivitetty

Vammaispalveluiden asiakasmääristä kerätään tietoa Sosiaalipalveluiden toimintatilastossa. Tilastossa käytettyjä käsitteitä on yhdenmukaistettu vastaamaan sosiaalihuollon asiakastietomallin käsitteistöä. Muutoksilla ei ole sisällöllisiä vaikutuksia.

Lastensuojelun ammatillisten perhekotien luokitusta muutetaan

Lastensuojelurekisteriin ilmoitetaan sijoituspaikkatieto luokituksella, jota muutetaan ammatillisten perhekotien osalta vastaamaan lupakäytäntöä.

Lapsen huolto ja asumista koskevaa tiedonkeruuta karkeistetaan

Lapsen elatus ja huolto sekä vanhemmuuden vahvistaminen tilastoon vuodelta 2022 kerättävistä tiedoista jää pois lapsen huolto- ja asumissopimuksista erittely isälle, äidille ja parisuhdepuolisolle tehdyistä sopimuksista ja ne yhdistetään muotoon ’yksin toiselle vanhemmalle’. Yhteishuoltosopimuksen tehneistä vanhemmista ei jatkossa kysytä yhdessä ja erikseen asumista.

Toimeentulotukirekisterin yksi tieto eli sosioekonominen asema poistuu

Toimeentulotukirekisteriin on kysytty saajan sosioekonominen asema -tietoa luokituksella, joka ei ole yhdenmukainen sosiaalihuollon asiakastietomallin kanssa. Jatkossa tietoa ei tarvitse enää toimittaa rekisteriin. THL voi pyytää tarvittaessa vastaavan tiedon myös muilta viranomaisilta.

Muutos ei edellytä toimia organisaatiossa, jotka ovat automatisoineet tietojen lähettämisen. Tiedon vastaanoton tietorakenne säilyy ennallaan. Kentän voi jatkossa jättää tyhjäksi, käyttää ”ei tietoa” koodia tai toimittaa tiedot kuten ennenkin.

Tietoa toimentulotuen saajaan elämäntilanteesta saadaan jatkossakin kysymällä asiakkaan marraskuun tulolähteistä ja toiminnasta. Marraskuun poikkileikkaustiedot saadaan ensisijaisesti Kelasta.

Sosiaali-Hilmon tietosisältöön tulossa muutoksia

Sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisterin tietosisältöä tullaan supistamaan ja palveluala-luokitusta päivittämään. Tiedonkeruumuutoksista tullaan informoimaan tarkemmin ja julkaisemaan uusi Hilmo-opas myöhemmin.

Kasvatus- ja perheneuvonnan yksityiskohtaisempi kysely lopetetaan

Kasvatus- ja perheneuvonnan asiakasmäärätiedot kysytään edelleen Sosiaalipalveluiden toimintatilastossa. Sen sijaan kolmen vuoden välein toistettua yksityiskohtaisempaa kasvatus -ja perheneuvonnan kuntakyselyä ei enää toteuteta.

Varhaiskasvatuksen tietoja ei enää kerätä THL:ään

Aiemmin tiedotettujen suunnitelmien mukaisesti varhaiskasvatuksen tietoja ei enää kerätä THL:ään Sosiaalipalveluiden toimintatilastossa vaan tiedot toimitetaan opetushallitukselle Varda-järjestelmän kautta.  

Päihdehuollon tiedonkeruu uudistetaan toimintavuodelle 2022

Sosiaalihuollon päihdepalveluista annetaan laitosjaksojen osalta asiakaskohtaista tietoa osana Sosiaali-Hilmo tiedonkeruuta ja summatason asiakasmäärä- ja asumis-/hoitovuorokausitietoa osana Sosiaalihuollon toimintatilastoa. Sosiaalipalveluiden toimintatilaston  käsitteet ovat ristiriidassa asiakastietomallin kanssa ja tiedonkeruun tietosisältö uudistetaan. Uudistetusta tietosisällöstä kerrotaan keväällä 2022. 

Vammaispalvelujen, sosiaalisen luototuksen ja kuntouttavan työtoiminnan yksityiskohtaisempien kyselyiden jatkosta tiedotetaan keväällä 2022

Yksityiskohtaisemmat  vammaispalveluiden,  sosiaalisen luototuksen ja kuntouttavan työtoiminnan ns. kuntakyselyt on toistettu kolmen vuoden välein. Sote-uudistuksen aikataulusta johtuen kuntakyselyitä ei toteuteta vuoden 2022 toimintatietojen osalta tai tiedot kerätään supistetusti. 

Sosiaalihuollon asiakkuustiedot Sosdataan vuonna 2023

Sosiaalihuollon uuteen seurantarekisteri Sosdataan kerätään vuodesta 2023 alkaen henkilötunnisteiset tiedot sosiaalihuollon asiakkaista palvelutehtävittäin ja sosiaalipalveluittain. Tiedot toimitetaan joko arkistoimalla riittävät tiedot Kantaan tai erillistoimituksena THL:ään. Tiedonkeruusta annetaan hyvinvointialueita velvoittava hallintopäätös tammikuussa 2022.

Tietojen palautuspäivämäärät:

Toimitathan tiedot ajoissa, jolloin myös tietojen laadun tarkastamiselle jää myös aikaa.

  • Lapsen elatus ja huolto sekä vanhemmuuden vahvistaminen 31.1.2022
  • Sosiaalipalveluiden toimintatilasto 17.2.2022
  • Toimeentulotukirekisteri 18.2.2022
  • Lastensuojelun rekisteri ja avohuollon tiedot 28.2.2022
  • Sosiaali-Hilmo 28.2.2022
  • Lastensuojelun käsittelyajat 1.10.2021–31.3.2022 – tiedot 15.4.2022 mennessä
  • Lastensuojelun käsittelyajat 1.4.–30.9.2022 – tiedot 15.10.2022
  • Toimeentulotukihakemusten käsittelyajat huhtikuussa – tiedot 31.5.2022 mennessä
  • Toimeentulotukihakemusten käsittelyajat lokakuussa – tiedot 30.11.2022

Lisää tietoa: Katso tiedonkeruukohtaiset ohjeet

Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla sostiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla tilastouutinen - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla