Suomen MRSA-tilanne on hyvä - HUS-alueella tartunnat lisääntyneet suonensisäisten huumeiden käyttäjillä

Julkaisuajankohta 18.11.2021

Mies katsoo mikroskoopilla.

MRSA eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus on tietyille antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri. Uusia MRSA-tapauksia on todettu tänä vuonna vähemmän kuin vuonna 2020. Syyskuun loppuun mennessä löydöksiä oli todettu 13 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, jolloin tapauksia oli lähes viidennes vähemmän kuin samaan aikaan kolmena edeltävänä vuonna. 

Myös MRSA:n aiheuttamien vakavien yleisinfektioiden tapausmäärissä on nyt palattu viime vuoden ennätyksen, eli 63 ilmoitetun tapauksen, jälkeen aikaisempien vuosien tasolle. Marraskuun puoliväliin mennessä tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 38 vakavaa MRSA-tapausta.

Suonensisäisten huumeiden käyttö on riskitekijä

Suonensisäisten huumeiden käyttäjien osuus kaikista todetuista MRSA:n aiheuttamista veriviljelypositiivisista infektioista on lisääntynyt viime vuosina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Heillä on todettu erityisesti kahden eri PVL-positiivisen MRSA-kloonin aiheuttamia yleisinfektioita. 

PVL, eli Panton-Valentine leukosidiini, on sytotoksiini, joka aiheuttaa valkosolujen tuhoutumista ja kudosvaurioita. Sitä tuottavat kannat liittyvät usein märkäisiin ihoinfektioihin sekä paiseiden muodostukseen. 

”Suonensisäisten huumeiden käyttö sekä ahtaat ja epähygieeniset asumisolosuhteet ovat MRSA-tartunnan riskitekijöitä. MRSA voi aiheuttaa muun muassa pistospaikan tulehduksia, paiseita ja vakavia yleisinfektioita”, sanoo THL:n erikoistutkija Laura Lindholm

HUS:in alueella levinneet kloonit ovat olleet spa-tyyppien t008 ja t024 sisällä. Näistä etenkin spa t024-tyyppiä oleva kanta on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Vuosina 2020–2021 kyseiset kannat ovat kattaneet noin 85 prosenttia kaikista HUS-alueen huumeiden käyttäjillä todetuista vakavista MRSA-infektioista. 

”Vaikka MRSA:n tilanne on Suomessa hyvä, erityisryhmien tartuntoihin täytyy kiinnittää huomiota. HUS ja Helsingin kaupunki ovatkin ohjeistaneet alueensa terveysasemia, päihteiden käyttäjien palveluyksiköitä ja päihteiden käyttäjiä MRSA-tartuntojen ehkäisemisessä”, Lindholm sanoo. 

Lisätiedot

Mitä ovat Staphylococcus aureus ja MRSA?  
(THL)

Euroopan antibioottipäivä 18.11.
(THL) 

Laura Lindholm
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7493
[email protected] 

Laura Pakarinen
infektiosairauksien erikoislääkäri
HUS
p. 040 334 6705
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset euroopan antibioottipäivä - Infektiotaudit ja rokotukset