THL on päivittänyt lintuinfluenssan toimenpideohjeen

Julkaisuajankohta 24.6.2021

lääkäri tietokoneen äärellä.

THL on päivittänyt toimenpideohjeen lintuinfluenssan ehkäisemisestä. Ohjeessa käydään läpi kuinka tulee toimia, jos ihmisellä epäillään lintuinfluenssatartuntaa tai hän on altistunut lintuinfluenssalle. Ohje on tarkoitettu terveyskeskusten ja sairaaloiden lääkärien ja hoitajien, eläinlääkärien, aluehallintovirastojen sekä kliinisen mikrobiologian laboratorioiden käyttöön. 

Lintuinfluenssalla tarkoitetaan yleensä influenssa A:n alatyyppejä. Lintuinfluenssavirukset jaetaan taudinaiheuttamiskykynsä perusteella matala- (LPAI) ja korkeapatogeenisiin (HPAI) viruksiin. Taudinaiheuttamiskyky linnuissa ei suoraan kerro tarttumiskyvystä ihmiseen. 

Lintujen influenssavirukset tarttuvat ihmiseen yleensä huonosti. Ihminen voi saada tartunnan sairaasta linnusta tai linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä. 

”Kuolleita ja sairaita lintuja ja niiden eritteillä tahriintuneita pintoja ei tulisi koskettaa. Jos lintuja tai pintoja on koskettu, on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä huolellisesti vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta”, THL:n tartuntatautilääkäri Saara Jamanca sanoo. 

Lisätiedot

Toimenpideohje lintuinfluenssan ehkäisemiseksi
(THL)

Mikä on lintuinfluenssa? 
(THL) 

Miten toimia, jos löytää sairaan tai kuolleen linnun?
(Ruokavirasto)

Tartuntatautilääkäri
THL
tartuntatautilaakari(a)thl.fi 

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset