THL on päivittänyt toimenpideohjetta ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumisesta

Julkaisuajankohta 29.8.2023

Toimenpideohjetta ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumisesta on päivitetty. Ohjeessa on suosituksia tilanteisiin, jossa ihmisellä epäillään tai on todettu lintuinfluenssaviruksen aiheuttama infektio.

Ohjeistusta viruslääkityksen käytöstä lintuinfluenssan ehkäisyssä on tarkennettu

Lintuinfluenssalle altistuneille henkilöille, jotka eivät ole suojautuneet asianmukaisesti, voidaan aloittaa estolääkitys riskinarvion perusteella. Riskinarviossa tulisi suojainten käytön lisäksi huomioida muun muassa altistuksen kesto, altistumisesta kulunut aika, onko kyseessä epäilty vai varmistettu lintuinfluenssa tartunnanlähteellä sekä altistuneen henkilön riskitekijät vakavalle taudinkuvalle.

Estolääkityksestä huolimatta on edelleen tarpeen huolehtia myös asianmukaisista varotoimista ja suojautumisesta. Ne ovat ensisijainen keino tartunnantorjunnassa.
On myös hyvä huomioida, että viruslääkkeiden käyttöä tulee rajoittaa sivuvaikutusriskin minimoimiseksi ja lääkeresistenssin kehittymisen ehkäisemiseksi.

Tehostettu seuranta kesällä ja syksyllä 2023

THL on jo aiemmin antanut suosituksia turkistarhoilla työskentelevien tehostetusta oireseurannasta ja testauksesta huomioiden turkistarhaeläinten tartunnat. Toimenpideohjeeseen on nyt lisätty suositus näiden ohjeiden soveltamisesta myös muissa paikoissa, joissa turkiseläimiä käsitellään. 

Lisätiedot

Toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi

Mikä on lintuinfluenssa – usein kysyttyjä kysymyksiä
 

Sohvi Kääriäinen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8116
[email protected] 

Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari(a)thl.fi

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset lintuinfluenssa - Infektiotaudit ja rokotukset