THL on saanut useita ilmoituksia EHEC-epidemiaepäilyistä eri puolilta Suomea

Julkaisuajankohta 18.8.2021

THL on saanut yhdeksän ilmoitusta EHEC-epidemiaepäilyistä eri puolilta Suomea kesä-elokuun aikana. Viidessä epäilyilmoituksessa potilailla on ollut O103-tyypin EHEC.

  • THL:n laboratoriossa on todettu kesä-elokuun aikana 45 EHEC-tapausta, joiden bakteerikanta on tyyppiä O103- ja stx1. 22 kannan serotyypitys on vielä kesken.
  • Tapauksia mahdollisesti yhdistävää tartuntalähdettä selvitetään haastattelemalla potilaita, ​sekvensoimalla potilaskantoja ja jäljittämällä haastatteluissa esiin tulleita elintarvikkeita yhteistyössä kuntien viranomaisten ja Ruokaviraston kanssa.
  • Henkilöitä, joilla on veriripulia tai vaikean vatsataudin oireita, kehotetaan hakeutumaan lääkärin arvioon.

EHEC tarttuu yleensä saastuneesta elintarvikkeesta

EHEC-bakteeri tarttuu yleensä ihmisen tai naudan ulosteella saastuneista elintarvikkeista. Mahdollisiin tartuntalähteisiin kuuluvat raaka tai huonosti kypsennetty naudanliha, pastöroimattomat maitotuotteet sekä kuumentamattomana tarjoiltavat vihannekset, salaatit ja idut. 

Infektioon tarvittava annos on pieni, joten EHEC tarttuu helposti myös ihmisestä toiseen, jos käsihygienia on puutteellista. Tartunnan voi saada myös juoma- tai uimavedestä, tai suoraan märehtijöiltä, jotka toimivat EHEC-bakteerin varantona.

EHEC-tartuntojen ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia hyvästä hygieniasta keittiössä, pestä kuumentamattomana syötävät kasvikset huolellisesti, syödä jauhelihatuotteet kypsennettynä ja välttää pastöroimattomia maitotuotteita. Lisäksi hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen estää tartuntojen leviämistä henkilöstä toiseen. 

EHEC-tartunta voi johtaa vakavaoireiseen infektioon

EHEC-infektion tyypillisiä oireita ovat vatsakrampit ja ripuli, joka voi olla veristä. Oireet kestävät 4-10 päivää. Noin 5-10 prosentilla tartunnan saaneista kehittyy hemolyyttis-ureeminen syndrooma (HUS), mikä voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan. 

Vuodesta 2016 alkaen tartuntatautirekisteriin on raportoitu vuosittain keskimäärin 200 EHEC-tartuntaa. Tartunnoista yli puolet on peräisin ulkomailta. 

O103 on yksi tavallisimmista potilailla todetuista EHEC-tyypeistä Suomessa. Sitä on löydetty myös naudoista ja raakamaidosta. Vuonna 2014 raportoitiin EHEC O103 -kannan aiheuttama talousvesivälitteinen epidemia. 

Vuosina 2001-2020 Suomessa EHEC-tartunnan saaneista ja haastatelluista O103-tyypin tapauksista kenelläkään ei todettu hemolyyttis-ureemista syndroomaa.

Lisätietoja

Mikä on EHEC?

Toimenpideohje EHEC-tartuntojen ehkäisemiseksi

EHEC ruokamyrkytysten aiheuttajana
(Ruokavirasto)

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaselvitys)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]

Saara Salmenlinna (laboratoriotutkimukset)
Johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7944
[email protected]

Elina Leinonen (EHEC elintarvikkeissa)
ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 029 5204 585
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset