THL palkitsi Sekasin Kollektiivin merkittävästä työstä kansanterveyden edistämiseksi

Julkaisuajankohta 23.8.2021

Vuoden 2021 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta luovutti palkinnon tänään Kansanterveyspäivässä. Kansanterveyspalkinto myönnetään merkittävästä työstä suomalaisen kansanterveyden edistämiseksi. 

Kuvituskuva jossa koulupoika lennättää leijaa.

Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Palvelua on tarjottu verkossa vuodesta 2017 ja siellä päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Palvelu perustuu kynnyksettömään tukeen, nuoren kuulemiseen ja kohtaamiseen. Chat-palvelussa kuullaan lapsia ja nuoria kanavissa, jotka soveltuvat heille ja ovat helposti saavutettavia.

”Koronaepidemian aikana Sekasin-chat on ollut tärkeä tukipalvelu lapsille ja nuorille. Chatissa nuoret voivat keskustella itseään askarruttavista asioista ja ongelmista nimettömänä ja luottamuksella.”, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä. 

”Olemme erittäin otettuja merkittävästä tunnustuksesta nuorten mielenterveyden tukemiseksi tehtävälle työlle”, iloitsee Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana. 

”Poikkeuksellisena vuonna nuorten tuen tarve on kasvanut entisestään: yli 170 000 yhteydenottoa kertovat selvää viestiä nuorten pahasta olosta. Anonyymi, verkostoyhteistyönä toteutettu verkkopalvelu on antanut tukea ja ohjausta myös keskellä epidemiaa ja rajoituksia”, Raappana jatkaa.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin kahdelle toimijalle Tekniikan Maailma -lehdelle ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:lle. 

Kansanterveyspäivän teemana on tänä vuonna lasten terveys, keskittyen erityisesti alle kouluikäisiin ja ala- ja yläkouluikäisiin lapsiin. Ohjelmaa voi seurata verkossa tänään klo 9–15.30. Tapahtuman jälkeen tallenne on katsottavissa verkossa.

Kansanterveyspäivä 2021 ohjelma ja verkkolähetys

Lisätietoja:

Terhi Aalto-Setälä
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7437
[email protected]

Päivi Mäki
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8612
[email protected]

Satu Raappana
toiminnanjohtaja
MIELI Mielenterveys ry ja Sekasin Kollektiivi
puh. 040 840 6681
[email protected]

Muualla verkossa:

Kansanterveyspäivä

Sekasin-chat

Kansantaudit Lapset, nuoret ja perheet Mielenterveys Pääsivusto pääuutinen - thlfi